Met een vermogen van 31,62 kW per duizend inwoners scoort Antwerpen relatief gezien belabberd gekeken naar de energie die zonnepanelen opwekken. Andere steden als Gent, Oostende, Leuven en Mechelen scoren beter, maar vervallen in het niets bij wat er zich in Limburg afspeelt. In het uitstekend scorende Kinrooi bijvoorbeeld wordt er per duizend inwoners 474,69 kw opgewekt. Meer dan tien keer meer dan in Antwerpen.
‘Het platteland scoort beter dan de steden’, zegt N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy. ‘Dat is ook logisch: in de steden is er meer hoogbouw, wonen er meer mensen onder één dak, waardoor er minder mogelijkheden zijn voor zonnepanelen.’
Opvallend, volgens Gryffroy, ook relatief rijke gemeentes zijn zeker niet de grootste leveranciers van zonne-energie. Hij ziet onder meer Sint-Martens-Latem en Brasschaat onderaan de tabellen opduiken. ‘Zeggen dat zonnepanelen iets voorbehouden is voor rijke mensen, klopt niet. Zij willen het mogelijk niet op hun daken, of staan er misschien veel minder bij stil.’
Gryffroy spoort Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) extra aan om ‘zonnedelen’ mogelijk te maken, wat ook al in het Zonneplan van de minister staat. Dan kunnen leden van een sportclub, klanten van een supermarkt of werknemers van bedrijven investeren in panelen op het dak van die gebouwen.
Bron: De Standaard, 8 mei 2017
Op de daken in Vlaamse dorpen liggen veel meer zonnepanelen dan in Vlaamse steden. Dat zegt N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy.