Enbro, het energiebedrijf achter Gaele, de prijsvergelijker van Test Aankoop, wil de hoeveelheid opgewekte zonne-energie in Vlaanderen in vier tot vijf jaar ‘subsidievrij’ verdubbelen.
De West-Vlaamse energiemakelaar Enbro heeft een plan voorgesteld op het kabinet van de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) om massaal en snel zonnepanelen te plaatsen op overheids- en bedrijfsgebouwen. Streefdoel is een verdubbeling van de huidige capaciteit van circa 3.000 megawattpiek. In het huidige energie- en klimaatplan van Vlaanderen wordt tegen 2030 gestreefd naar een zonne-energiecapaciteit van 6.700 megawatt.
De Vlaamse capaciteit verdubbelen vergt zo’n 2 miljard euro investeringen. Volgens Luc Demeyere en Stijn Rigolle, het topduo van Enbro, is er echter geen euro subsidie voor nodig. Nu is de subsidie voor zonnepaneleninstallaties voor de gezinnen al afgeschaft, na Nieuwjaar wordt ook die voor iets grotere installaties (tot 40 kV) bij kmo’s geschrapt. Grotere installaties blijven wel steun krijgen.
Overheid krijgt de lead
Luc Demeyere is ervan overtuigd dat ook die steun niet langer nodig zal zijn, als er werk gemaakt wordt van een snelle en systematische uitrol. Volgens het rekenwerk van Enbro komt dat neer op een besparing van 500 miljoen euro per jaar. De subsidies worden overigens via de energiefactuur verrekend aan de gezinnen en heel wat kmo’s.
In het plan van Enbro moet de overheid de rol van voortrekker opnemen. ‘De overheid is een zeer grote energieverbruiker met een zeer divers verbruiksprofiel en met een excellente geografische spreiding. Ze is de ideale partner om het startschot te geven.’
De hamvraag is wie het prijskaartje dan wél betaalt. Enbro wil daarover niets kwijt, maar Demeyere benadrukt dat het de overheid geen euro zal kosten. Zo’n snelle uitrol zal ook zorgen voor een even snelle daling van de elektriciteitsfactuur. Als de overheid de kar trekt, zullen andere verbruikers – in het bijzonder de bedrijven – zeker volgen, stelt Demeyere. Enbro wijst erop dat het met zijn 53.000 zakelijke klanten goed vertrouwd is met de energienoden van de bedrijven.
Bron: De Standaard, 18 november 2019