Skip to main content

De terugleververgoedingen voor zonnepanelen hebben hun piek bereikt en zijn nu terug aan het dalen. Dat meldt de nieuwe marktdata van de VREG.
Wanneer Vlaamse consumenten en bedrijven zonnepanelen op hun dak leggen, leggen ze sinds begin 2021 twee energiecontracten af: één voor de stroom die ze aankopen en één voor de stroom die ze verkopen. Het terugleveringscontract maakt het mogelijk om een terugleveringsvergoeding voor hun geïnjecteerde stroom te krijgen.

Bij een contract met een enkelvoudig tarief is er één terugleveringstarief, bij een tweevoudig tarief is er sprake van twee terugleveringstarieven (één voor de dag en één voor de nacht).

Piek bereikt

De Vlaamse energieregulator VREG volgt de ontwikkeling van de terugleveringsvergoedingen en de elektriciteitsprijzen op de voet. Uit deze data blijkt dat de piek van de terugleveringsvergoedingen bereikt is. De terugleveringsvergoedingen bereikten voor consumenten en bedrijven met zonnepanelen hun top in februari en april, afhankelijk van het type energiecontract.

Bij de variabele contracten van consumenten werd de kaap van 21,4 eurocent per kilowattuur gehaald in april. Voor consumenten met een vast contract werd een top van 19,2 eurocent per kilowattuur bereikt in februari.

Voor bedrijven lag de piek hoger met 23,3 eurocent per kilowatuur in april voor variabele contracten en 19,1 eurocent per kilowattuur in februari voor de vaste contracten.

Variabele contracten

In 2021 stegen de terugleververgoedingen het hardst bij variabele energiecontracten. De terugleververgoedingen tekenden er een groei op tussen circa. 411 en 490 procent bij consumenten en tussen circa. 411 en 425 procent bij bedrijven.

In de eerste zes maanden van 2022 is de groei in deze percentages gestagneerd: men ging van 20 tot 24 procent bij consumenten en van 20 tot 22 procent bij bedrijven.
De volgende grafieken geven een overzicht van dee ontwikkeling van de terugleveringsvergoedingen voor woningen en bedrijven met een variabel energiecontract voor enkelvoudige en tweevoudige tarieven (dag en nacht).

Vaste contracten

De hoogte van de terugleveringsvergoeding bij de vaste contracten is dit jaar zelfs gedaald. Hoewel de zonne-energie afkomstig van zonnepanelen op daken van woningen en ondernemingen gestegen is met respectievelijk 8 en 6 procent voor de enkelvoudige meter, zien de cijfers bij de tweevoudige tarieven er minder goed uit. Bij de vaste contracten in het eerste halfjaar van 2022 zien we nog een groei bij het dagtarief (22% voor consumenten en 17% voor bedrijven), maar niet meer bij het nachttarief. Bij het nachttarief is er sprake van een daling van 36 procent bij consumenten en 33 procent bij bedrijven. Dit nachttarief geldt tussen 21 uur en 6 uur of tussen 22 uur en 7 uur, afhankelijk van de gemeente en netbeheerder.

De onderstaande grafieken geven de ontwikkeling van de terugleveringsvergoedingen voor woningen en bedrijven met een vast energiecontract voor enkelvoudige en tweevoudige tarieven (dag en nacht) weer.

Bron: Solarmagazine.nl, 16 juli 2022.

Join the discussion One Comment

Leave a Reply