Skip to main content

Op vrijdag 24 mei vond het slotevent van ‘Limburg STEM’t af’ plaats in de T2-campus te Genk. Meer dan 100 leerlingen gingen samen met hun leerkrachten en bedrijven samen aan de slag om STEM-projecten uit te werken.

Het Regionaal Technologisch Centrum Limburg geeft hiermee een antwoord op de vraag van bedrijven en het Departement Onderwijs & Vorming om leerlingen te motiveren een STEM-opleiding (Science – Technology – Engineering – Mathematics) te volgen. De STEM-monitor gaf onlangs nog aan dat in het TSO en BSO er een nijpend tekort is aan leerlingen die kiezen voor een technische of beroepsopleiding.
De arbeidsmarkt is aan een grondige evolutie bezig en bedrijven schreeuwen om goede technische profielen. Dit jaar blijkt weer uit het jaarlijks rapport van de VDAB dat er van de 10 knelpuntberoepen er 5 technische profielen zijn, zoals werfleiders en onderhoudsmecaniciens. Het is voor veel bedrijven dan ook niet eenvoudig om personeel te vinden met de juiste technische competenties. Ook de STEM-monitor, die in juni 2018 werd gepubliceerd door het Departement Onderwijs & Vorming, concludeert dat het huidige aantal leerlingen dat instroomt in deze studierichtingen nog ver van de doelstelling van 33,33% ligt en dat de procentuele stijging niet voldoende is om de haalbaarheid te verzekeren.

Slotevent

In het totaal werden er 13 projecten geselecteerd.  Er werden maatschappelijke vraagstukken rond bvb. energie en mobiliteit aangepakt. Samen met bedrijven, onderzoekscentra en de T2-innovat(h)oren van de gloednieuwe T2-campus in Genk werden oplossingen onderzocht en uitgewerkt.
Futech werd betrokken bij 2 specifieke projecten: de R-ISO dakdetector van VIIO Tongeren en het Single huis 2.0 van Technisch Heilig-Hartinstituut Tessenderlo en Pius X College Tessenderlo.
Tijdens het slotevent in T2-Campus zette Guy Tegenbos de studenten en leerkrachten in de bloemetjes. Organisatrice Liesbeth Schraepen kreeg een welverdiende staande ovatie. Na een ode aan de leerkrachten door dichter Jee Kast kregen de verschillende scholen de mogelijkheid om hun projecten aan het grote publiek voor te stellen.
Op naar jaargang 4 van Limburg STEM’t af!

Fotogallerij

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply