De zesde editie van het European Market Monitor on Energy Storage (EMMES) rapport werd eind juni gepubliceerd door de European Association for Storage of Energy (EASE) en onderzoeksbureau Delta-EE. Uit deze gegevens blijkt dat Europa een recordhoeveelheid aan batterijen voor opslag van duurzame energie optekende in het afgelopen jaar.
Er werd een recordaantal van 5 gigawatt aan batterijen behaald. Dit aantal wordt eind 2022 verwacht te stijgen naar 10 gigawatt en tegen 2030 naar maar liefst 57 gigawatt. Ondanks de enorme groei, blijft dit aantal volgens de onderzoekers te weinig om de Europese klimaatdoelen te bereiken. Verder zal het tekort aan lithium, een cruciale grondstof van de batterij, de groei hoogstwaarschijnlijk vertragen in de komende 2 tot 3 jaar.
Landen met enorme groei
In Europa is Duitsland nog steeds de koploper op het gebied van batterijen en thuisbatterijen, met 1000 megawatt aan thuisbatterijen. De onderzoekers voorspellen dat de voor-de-meter market zal groeien om de stijging van de hoeveelheid hernieuwbare energie op te vangen. Daarnaast doet Groot-Brittannië het goed met 13 gigawatt aan batterijen, grotendeels voor de meter.
In Italië daarentegen groeit zowel de voor-de-meter markt als de residentiële markt enorm dankzij overheidssubsidies. Tenslotte groeit Ierland aan een hoog tempo met een installatie van waarschijnlijk 1400 megawatt aan batterijen. In contrast met Italië, hebben zij een gebrek aan subsidies en slimme meters waardoor de residentiële markt echter beperkt blijft. De isolatie als eiland en de groene ambitie om 70% hernieuwbare energie te produceren zijn dan weer drijfveren om verder in te zetten op energieopslag.
Bron: Solarmagazine.nl, 25 juni 2022