Skip to main content

Flexibele uren, gevarieerd werken en veel vrijheid: er zijn veel voordelen aan een job als monteur van zonnepanelen bij Futech. Maar hoe ziet zo’n werkdag van een monteur er eigenlijk uit?Futech-monteurs Brent en Dorian nemen ons mee bij de installatie van zonnepanelen.

Eind vorig jaar werkte er in Europa zo’n 466.000 mensen in de zonne-energiesector. Dat is 30% meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het ‘EU Solar Jobs Report 2022’ van de Europese koepelorganisatie SolarPower, dat vorige week gepubliceerd werd. De onderzoekers verwachten zelfs dat het aantal banen in de sector in 2030 verdubbeld zou moeten zijn tot zo’n 1 miljoen voltijdse banen. De meeste van die banen – bijna 80% – bevinden zich bij het installeren van zonnepanelen. Monteur van zonnepanelen is dus zonder twijfel een job met toekomst, maar hoe ziet zo’n werkdag er eigenlijk uit?

De dag begint voor monteurs Brent en Dorian met het ophalen van alle nodige materialen in het magazijn van Futech. De magazijnier heeft alles wat ze nodig hebben klaargezet. De monteurs moeten dit dus enkel ophalen en kunnen doorrijden naar de klant.

(Lees verder onder de foto)

Na aankomst bij de klant worden alle materialen verzameld en gaan de monteurs aan de slag. Om te beginnen worden de rails voorbereid. Zonnepanelen worden vaak gemonteerd op rails en deze rails moeten de juiste afmetingen hebben. Wanneer de rails in het juiste formaat gemeten en geslepen zijn beginnen Brent en Dorian aan het plaatsen van de haken waarop deze rails bevestigd worden. Dit kan – afhankelijk van het dak – veel tijd in beslag nemen. Dat is volgens Brent en Dorian ook het voordeel van de job: elke dag ziet er anders uit. De ene dag doen ze enkele kleinere opdrachten, de volgende dag zitten ze de hele tijd op hetzelfde dak te werken. Doordat er zoveel verschillende daken bestaan, is de job volgens hen nooit saai. Daarnaast hebben ze ook nog eens flexibele uren. “We proberen toch altijd rond 8:00u bij de klant te zijn, maar dat hangt ook af van het weer”, zegt Brent. In de zomer beginnen de monteurs vroeger te werken, want dat betekent ook dat ze vroeger klaar zijn en dus tegen de middag al naar huis kunnen. Nu de temperaturen beginnen te zakken beginnen Brent en Dorian iets later. De daken waarop ze werken moeten droog zijn. De dauw die met deze winterse temperaturen gepaard gaat, kan al eens voor problemen zorgen.

(Lees verder onder de foto)

Wanneer de eerste haken bevestigd zijn kunnen ook de rails hierop geplaatst worden. Maar alvorens de monteurs daarmee beginnen is het tijd voor een koffiepauze. Een korte pauze weliswaar. Brent en Dorian werken graag goed door dus gaan weer snel aan de slag. “We willen de onderconstructie zo snel mogelijk gedaan hebben”, zegt Brent.Volgens Dorian is er nog een belangrijk voordeel aan zijn functie als monteur: “Je krijgt veel vrijheid en vertrouwen. Het is niet zo dat wij echt moeten rapporteren aan een baas, maar je moet natuurlijk je werk wel gedaan krijgen. Je werkt ook veel zelfstandig.” De monteurs werken al enkele jaren samen en zijn dus ook perfect op elkaar afgestemd. Als een goed geoliede machine werken Brent en Dorian de rails af.

Ben jij net zoals Brent en Dorian handig aangelegd? Hou je van zelfstandig werken en flexibele uren? Heb je geen hoogtevrees en lijkt zo’n job met toekomst iets voor jou? Aarzel dan zeker niet om je kandidaat te stellen, we zijn namelijk op zoek naar collega’s.