Skip to main content

Hoe de digitale meter zonnepaneel-eigenaars in 2025 zal beïnvloeden: Alles wat je moet weten

In 2025 staat Vlaanderen aan de vooravond van een belangrijke verandering voor zonnepaneel-eigenaars: de traditionele terugdraaiende tellers maken plaats voor digitale meters. Dit kan invloed hebben op hoe prosumenten (huishoudens met zonnepanelen) hun energie beheren en benutten. Fluvius, de netbeheerder, heeft marktcijfers gedeeld die ons meer inzicht geven in het potentieel voor uitbreidingen met zonnepanelen (PV) en thuisbatterijen.

Wat verandert er precies?

Terugdraaiende tellers werden jarenlang gebruikt door zonnepaneel-eigenaars om het overschot aan opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Deze tellers draaiden terug wanneer meer energie werd opgewekt dan verbruikt, waardoor je als eigenaar energie “opsloeg” voor later gebruik. Met de komst van digitale meters wordt dit systeem aangepast: de digitale meter registreert nauwkeurig hoeveel energie je teruglevert aan het net en hoeveel je afneemt.

Het voordeel van de terugdraaiende teller verdwijnt, maar dit opent nieuwe mogelijkheden voor zelfconsumptie en efficiënter energiebeheer. Hoe meer zonne-energie je direct verbruikt, hoe voordeliger het voor je wordt. Dit biedt kansen voor uitbreidingen met thuisbatterijen en extra zonnepanelen.

Het marktpotentieel voor uitbreidingen naar digitale meters

Fluvius schat dat ongeveer 360.000 prosumenten in 2025 de overstap zullen maken naar een digitale meter. Dit markeert een groot moment voor zowel bestaande zonnepaneel-eigenaars als voor degenen die overwegen om hun systeem uit te breiden. Uit de gegevens van Fluvius blijkt dat 60% van de aansluitingen in Vlaanderen driefasig is en 40% enkelfasig. Bij de prosumenten zonder digitale meter liggen deze verhoudingen nog iets anders: 66% heeft een driefasige aansluiting en 33% een enkelfasige aansluiting.

Enkelfasige aansluitingen: beperkingen en kansen

Voor de 120.000 prosumenten met een enkelfasige aansluiting zijn er specifieke limieten voor uitbreiding met zonnepanelen en batterijen:

  • Er kan worden uitgebreid tot maximaal 5 kVA voor zonnepanelen en hybride batterijen.
  • Voor niet-hybride batterijen geldt eenzelfde limiet van 5 kVA.

De injectie van energie aan het net moet worden begrensd tot het vermogen van de omvormer van de zonnepanelen. Het upgraden van een enkelfasige naar een driefasige aansluiting kan een aanzienlijke investering zijn, variërend van € 257,43 tot meer dan € 1.435,78. Een inschatting van de kosten kan worden opgevraagd via de website van Fluvius.

Driefasige aansluitingen: meer mogelijkheden

Voor de 240.000 prosumenten met een driefasige aansluiting, waarvan een groot deel nog geen digitale meter heeft, liggen de mogelijkheden anders. Het omvormervermogen is daarbij een belangrijke factor. Volgens Fluvius is het vermogen van de omvormers verdeeld over verschillende niveaus:

  • 10% van de prosumenten heeft een omvormer van exact 10 kVA.
  • 47% van de prosumenten heeft een omvormer van minder dan 5 kVA.

Bij een driefasige aansluiting mag u maximaal 10 kVA aan zonnepanelen en 10 kVA aan batterij-omvormers zonder hybride functie installeren. Voor sommige klanten kan het interessant zijn om meer dan 5 kVA te installeren, wat mogelijk interessant is voor 36% van de driefasige klanten.

Wat betekent dit voor jou?

Voor zonnepaneel-eigenaars zijn er met de digitale meters nieuwe kansen om hun energiegebruik te optimaliseren. Door slim in te spelen op zelfconsumptie en het plaatsen van thuisbatterijen, kan je het rendement van je installatie maximaliseren. Hier zijn enkele manieren om het meeste uit deze nieuwe situatie te halen:

  1. Zelfconsumptie optimaliseren: Gebruik energie-intensieve apparaten zoals een wasmachine of elektrische boiler op momenten dat je zonnepanelen energie opwekken.
  2. Overweeg de installatie van een thuisbatterij: Een thuisbatterij stelt je in staat om overtollige zonne-energie op te slaan en later te gebruiken, wat de terugverdientijd van je installatie aanzienlijk kan verkorten.
  3. Vergroot je zonne-installatie: Als je een driefasige aansluiting hebt en je omvormervermogen is onder de 5 kVA, dan kun je overwegen om je installatie uit te breiden. Dit kan helpen om in de toekomst meer van je eigen energieverbruik te dekken.
  4. Warmtepompboiler met slimme sturing: Een warmtepompboiler kan efficiënt warmte opslaan door gebruik te maken van zonne-energie. Met slimme sturing zorgt deze ervoor dat het water verwarmd wordt op momenten dat er voldoende zon is, waardoor je meer eigen zonne-energie benut.
  5. Warmtepomp lucht-lucht (airco): Een lucht-lucht warmtepomp, oftewel een airco, kan naast koelen ook je huis verwarmen. Dit type warmtepomp kan op zonnige dagen energie gebruiken van je zonnepanelen, wat je zelfconsumptie verhoogt.
  6. Warmtepomp lucht-water: Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht om je woning te verwarmen en je sanitair water op te warmen. Door deze te koppelen aan je zonnepanelen kun je het energieverbruik optimaliseren en je zelfconsumptie verhogen, vooral op zonnige dagen.

Zet de volgende stap

De vervanging van terugdraaiende tellers door digitale meters in 2025 vormt een belangrijke stap in de energietransitie van Vlaanderen. Hoewel de terugdraaiende teller verdwijnt, ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor zonnepaneel-eigenaars om hun energieverbruik te optimaliseren. Of je nu kiest voor de uitbreiding van je zonnepanelen of de installatie van een thuisbatterij, het is belangrijk om nu al te anticiperen op de veranderingen die de digitale meter met zich meebrengt. Dankzij de marktcijfers van Fluvius weten we dat er een groot potentieel ligt voor verdere groei in de zonne-energiemarkt.

Optimaliseer je energieverbruik en verhoog je zelfconsumptie! Kies voor een warmtepompboiler, lucht/lucht of lucht/water warmtepomp, of een thuisbatterij en maak maximaal gebruik van je eigen zonne-energie. Bespaar vandaag nog op je energiekosten en maak zeker gebruik van de iLusmart app om je verbruik nauwkeurig op te volgen! Klik hier voor meer informatie!


Bronnen: Fluvius en ODE/Techlink, zoals vermeld in de PV Nieuwsflits 2024​(PV_Nieuwsflits2024-34-M…).