Op 24 en 25 januari vond de tweede consortium meeting van het Circusolproject plaats in Antwerpen en Sint-Niklaas. Dit innovatieve initiatief staat voor ‘Circulaire bedrijfsmodellen voor de zonnepanelenindustrie’. Circusol is een onderzoeks- en innovatieproject gefinancierd door het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie.
Circusol richt zich op de sector van de zonnepanelen als speerpuntsector om een pad in kaart te brengen dat wordt aangestuurd door ‘Product Service Systems (PSS)’ en een toonaangevende circulaire economie in Europa die bijdraagt aan de energietransitie.
Eén van de agendapunten tijdens de Consortium Meeting was de tweede co-creatie workshop (gemodereerd door VITO), waarin de consortium partners dieper ingingen op de visie van circulariteit in de zonnepanelensector en brainstormden over de noodzakelijke innovaties (technisch, economisch, sociaal, regelgeving,…) om de bestaande barrières te overwinnen en die visie te realiseren.
Daarnaast werd een levendige paneldiscussie georganiseerd over het geven van een tweede leven aan gebruikte zonnepanelen. Naast enkele consortium leden namen ook externe experts Karsten Wambach (Wambach Consulting) en Stefan Wippich (SecondSol) deel aan de debatten.
De deelnemers aan de Consortium meeting kregen ook de gelegenheid om een bezoek te brengen aan één van de demoprojecten van Circusol. Het co-housing project in Sint-Niklaas wordt bewoond door 22 gezinnen en omvat verschillende gemeenschappelijke faciliteiten. De bewoners wensen zoveel mogelijk duurzaamheidsaspecten in hun dagelijks leven te integreren en dit tegen een zo laag mogelijke investeringskost en onderhoudskost. Uit de gesprekken blijkt dat de bewoners erg veel interesse hebben in feedback over hun energieverbruik.
Bij het co-housing Waasland project gaf Futech ongeveer 200 gebruikte zonnepanelen een tweede leven door ze op het dak te installeren en zonne-energie als een gecentraliseerde dienst te leveren aan de co-housing gemeenschap.
Het demoproject in Sint-Niklaas heeft als doel PSS-waardeproposities voor de Belgische residentiële markt, gekenmerkt door conventionele eigendomstructuren, op te zetten. Verder wenst het Circusol consortium de technische haalbaarheid en het marktpotentieel van gebruikte zonnepanelen (en batterijen) voor residentiële toepassingen te evalueren.
Antwerpen en Waasland waren ditmaal de ontmoetingsplaats voor de Circusol-partners. Naast het bezoek aan de demosite in Sint-Niklaas werden er nieuwe stappen gezet voor het project en bevordert de samenwerking tussen de partners van het consortium het bereiken van nieuwe doelstellingen