Het Duitse Fraunhofer-instituut en het Franse onderzoeksinstituut CEA-Leti zeggen een nieuw record te hebben behaald voor het omzetten van zonlicht naar elektriciteit met behulp van zonnecellen. Het nieuwe record ligt op een efficiëntie van 46 procent en 50 wordt haalbaar geacht.
De onderzoekers gebruiken zogeheten multi-junction-zonnecellen waarbij elke subcel een kwart van het invallende licht omzet naar elektriciteit. Daarbij gaat het om fotonen met een golflengte van 300 tot 1750nm. Door het licht te concentreren met behulp van een Fresnel-lens werd met 50,8W/cm² een rendement van 46 procent behaald, een verbreking van het oude record van 44,7 procent dat door dezelfde onderzoekers in september vorig jaar werd behaald. Voor het record werd zonlicht geconcentreerd tot een intensiteit die overeenkomt met 508 ‘zonnen’, zo meldt Fraunhofer. De resultaten zijn bevestigd door het onafhankelijke Japanse AIST-onderzoeksinstituut.
Volgens de Franse en Duitse wetenschappers vormde het correct verdelen van de fotonen over de vier subcellen van de multi-junctioncel de lastigste horde die genomen moest worden. Door de dikte van elke laag binnen de zonnecel te veranderen en door aanpassingen aan de materiaalsamenstelling zou toch een hogere efficiëntie zijn behaald ten opzichte van eerdere ontwerpen.
Fraunhofer en CEA-Leti claimen dat hun concentrator photovoltaic-technologie de meest efficiënte is en met name interessant is voor gebieden waar de zon een intensieve instraling heeft. Daarnaast spreken de onderzoekers de verwachting uit dat in de nabije toekomst rendementen van 50 procent behaald moeten kunnen worden. De ontwikkelde cellen worden geproduceerd door Soitec.