Vlaamse gezinnen haalden tijdens juli 2019 een recordwaarde van 10% van hun energieverbruik uit de zon. Het zonnige weer speelde hierin uiteraard een zeer belangrijke rol.
Nooit eerder werd er in Vlaanderen meer zonne-energie verbruikt dan tijdens de afgelopen julimaand. Met een productie van 426 GWh werd maar liefst 10% van het energieverbruik gedekt. Dat blijkt uit een analyse van energieleverancier Eneco op basis van cijfers van het Vlaams Energieagentschap en APERe, de vereniging voor de bevordering van hernieuwbare energiebronnen.
Het hoge energieverbruik is volgens Eneco vooral te verklaren door een stijging in het aantal zonnepanelen. Ook het zonnige weer zorgde voor het tweede jaar op rij voor een hogere productie in de maand juli dan verwacht.
Té warm
Toch zit er een schaduwkantje aan té goed zomerweer. Een hittegolf en droogte kunnen het rendement van de zonnepanelen namelijk grondig verstoren. “Door te veel zon gaan de panelen iets minder efficiënt werken”, weet Mark Van Hamme van Eneco. “Een zonnepaneel werkt optimaal tot 25 graden, nadien neemt de efficiëntie gradueel af. Het rendement van de meest zonnepanelen daalt met ongeveer 0,4% per graad boven de 25 °C . Op de warmste dag ooit (40 °C) ging daardoor zo’n 6% zonne-energie verloren.
Bron: VRTnws, 1 augustus 2019