Skip to main content

Op 1 juli ging netbeheerder Fluvius van start met de plaatsing van digitale meters bij particuliere zonnepaneleneigenaars. Na plaatsing van de digitale meter dient u te beslissen voor welke tariefstructuur u opteert.

Zo heeft u de mogelijkheid om gedurende 15 jaar (vanaf datum AREI-keuring) te blijven genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. In dat geval zal uw digitale meter ‘virtueel’ terugdraaien. Onder deze tariefstructuur betaalt u jaarlijks het prosumententarief op basis van het vermogen van uw omvormer.
Hiernaast kan u ook voor de nieuwe tariefstructuur kiezen waarbij uw digitale meter niet als een terugdraaiende teller werkt, maar waarbij de nettarieven worden berekend op basis van werkelijke afname. Het prosumententarief vervalt.

Vuistregel

Maar welk van beide tariefstructuren is nu het meest geschikt voor uw situatie?
Indien u overdag vaak thuis bent en veel energie verbruikt wanneer de zon schijnt, bent u allicht het best af met de nieuwe tariefstructuur.
Indien u overdag weinig thuis bent en vooral ’s ochtends en ’s avonds energie verbruikt, komt het bestaande systeem van de terugdraaiende teller allicht het voordeligst uit.
Hoe groot uw voordeel is hangt af van enkele factoren.

Vereenvoudigd cijfervoorbeeld

Veronderstel een gemiddeld gezin dat een stroomprijs van 300 euro/MWh betaalt. De totale stroomprijs is als volgt opgebouwd:
– Distributiekosten: 200 euro/MWh
– Eigenlijke elektriciteitskost: 100 euro/MWh
Veronderstel een zonnepaneleninstallatie met een opbrengstfactor van 1.000 kWh/kWp waarbij de omvormer 1 op 1 gedimensioneerd is met de zonnepanelen en een andere installatie met een overdimensionering van de omvormer. Voor het prosumententarief veronderstellende we een benaderende waarde van 100 euro per kVA geïnstalleerd omvormervermogen.

Groene stroom

Voordeel stroombesparing digitale meter met behoud voordeel terugdraaiende teller

Dimensionering omvormer Voordeel stroombesparing
1 op 1 dimensionering omvormer met zonnepanelen = Totale stroomprijs – Prosumententarief = 300 euro/MWh – 100 euro  = 200 euro/MWh
Overdimensionering omvormer = Totale stroomprijs – Prosumententarief/2 = 300 euro/MWh – 50 euro  = 250 euro/MWh

Uw stroombesparing bij een digitale meter met behoud van het voordeel van de terugdraaiende teller is, zoals uit bovenstaand cijfervoorbeeld blijkt, groter naarmate uw omvormer overgedimensioneerd is.

Voordeel stroombesparing nieuw tariefsysteem digitale meter

De stroombesparing bij het nieuwe tariefsysteem onder de digitale meter neemt toe naarmate het percentage van eigen verbruik groter wordt.
Het eigen verbruik is de verhouding van de hoeveelheid van de geproduceerde zonne-energie die u verbruikt ten opzichte van de totaalproductie uit de zonnepanelen.
Het percentage eigen verbruik wordt op jaarbasis berekend om seizoensinvloeden af te vlakken.

Percentage eigen verbruik op jaarbasis (%) Voordeel stroombesparing
10% 120 euro/MWh
20% 140 euro/MWh
30% 160 euro/MWh
40% 180 euro/MWh
50% 200 euro/MWh
60% 220 euro/MWh
70% 240 euro/MWh
80% 260 euro/MWh
90% 280 euro/MWh
100% 300 euro/MWh

Het voordeel van de stroombesparing wordt als volgt berekend: .
Voor een eigen verbruik van 40% gebeurt de berekening dus als volgt: = 180 euro/MWh
Een gezin met een overgedimensioneerde omvormer en een eigen verbruik van 40% bespaart onder het bestaande systeem met terugdraaiende teller ongeveer 250 €/MWh ten opzichte van 180 euro/MWh zoals eerder berekend voor het nieuwe tariefsysteem.
Gezinnen met een eigen verbruik van 60% en een 1 op 1 gedimensioneerde omvormer zijn dan weer beter af met de nieuwe tariefstructuur (stroombesparing 220€/MWh t.o.v. 200€/MWh).

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 2 Comments

 • Jean schreef:

  Dit is nu toch wel een heel verkeerde benadering van het probleem.
  Ten eerste er is nooit sprake van stroombesparing. Ieder gezin heeft een bepaald verbruik en dat is de stroom die we nodig hebben. Hoe dit gemeten wordt zal nooit iets veranderen aan het verbruik zelf. Het is niet omdat je een digitale meter krijgt dat uw verbruik ineens anders zal zijn. Je kan enkel stroom besparen door toestellen niet aan te zetten, ledlampen te installeren. Zelf stroom te maken met zonnepanelen. Maar de stroom zelf die je nodig hebt zal niet wijzigen door vervanging van een analoge meter door een digitale meter.
  Ten tweede : een overgedimensioneerde omvormer zal altijd de reden zijn waarom uw prosumententarief feitelijk te hoog is. Dat betekent dat voor diegenen die een overgedimensionneerde omvormer hebben het nieuwe tarief gemakkelijker een voordeel zal zijn als dit (te hoge) prosumententarief wegvalt en vervangen wordt door de effectieve distributiekost voor afname. Dit is juist het tegenovergestelde van wat u beweert.
  Ten derde ; percentages van zelfconsumptie van boven de 80 % bestaan niet. Niemand kan alle geproduceerde zonne-energie op hetzelfde moment gebruiken. Er is altijd overschot in de zomer.
  Ik denk niet dat er 1 iemand deze vuistregels die volledig verkeerd zijn zal volgen, laat staan ze begrijpen.

 • LM schreef:

  Ik deel wel mijn mening met Jean.
  Ik woon in een middelmatig groot huis , zeer goed geïsoleerd.
  Hier bedoel ik mee : de muren ,de vloeren ,de plafonds ,het vensterglas. Er liggen elektrische indirecte accumulatievloeren in . Ook liggen er electrische direkte verwarmingstoestellen /radiatoren in.
  Alles is destijds speciaal gebouwd op een energiebron . “Elektriciteit met dag en nachttarief ”
  Mijn systeem werkt perfect is bijzonder aangenaam en is milieuvriendelijk . Is zeker niet storingsgevoelig .Wij hebben hiervoor destijds behoorlijk in geïnvesteerd (In 1980)
  Ik gebruikte verleden jaar een totaal jaarverbruik =15 903 kWh.
  Ik kan sinds zes jaar 10 000 kWh zelf opwekken met mijn 36 zonnepanelen . (ontvang 10x GSC per jaar!)
  Ik moet nog 5903 kWh nachtstroom inkopen. (daar ga ik mogelijk iets aan doen!)
  Ik ben aan het overwegen om een systeem warmtepomp (lucht/lucht) aan te schaffen.
  Omwille van een minder verbruik en een “nog betere” temperatuurbeheersing voor zomer en winter.
  Ik pleit ook voor het behouden van mijn terugdraaiend meter .
  Maar zeer zeker wil ik “geen” batterij of een “kleinere” omvormer aanschaffen !!

Leave a Reply