Momenteel organiseert Fluvius de uitrol van de plaatsing van de digitale energiemeter bij Vlaamse gezinnen. Ook de distributiecabines van ons elektriciteitsnet ondergaan momenteel een doorgedreven digitalisering.
Flexibel omspringen met energieproductie- en consumptie wordt steeds belangrijker in een hernieuwbare wereld waar het aanbod aan wind- en zonne-energie voortdurend varieert. Door die veranderende context wordt de kans op incidenten op het net groter. Om ze sneller op te sporen investeert Fluvius in nieuwe digitale distributiecabines.
Klaar voor energietransitie
“Voor ons kadert digitalisering in het klaar zijn voor de toekomst en de energietransitie”, zegt Wim De Maesschalk van Fluvius. “Stel dat er binnenkort veel elektrische voertuigen op het net komen, willen we dat aan een betaalbare kost realiseren. Daarom investeren we in meetsystemen om te zien hoeveel capaciteit we ter beschikking hebben en waar de probleempunten zitten zodanig dat we zeer gericht kunnen investeren. Een real-time zicht op het net maakt het mogelijk om toekomstige toepassingen te ontwikkelen in het kader van de energietransitie.”
Real-time netbelasting
Naast het hoogspanningsnet is het elektriciteitsnet opgedeeld in midden- en laagspanning. Distributiecabines vormen de link tussen het midden- en laagspanningsnet. Deze zorgen ervoor dat bij problemen of onderhoud snel omgeschakeld kan worden. De cabines op het middenspanningsnet worden nu gedigitaliseerd.
” Distributiecabines zijn de kleine cabines die je overal in het straatbeeld ziet. Van daaruit wordt vanuit het middenspanningsnet het laagspanningsnet gevoed. Dat zijn de kabels die tot bij de mensen thuis gaan”, legt De Maesschalk uit. “Op het middenspanningsnet bestaan vandaag al monitoringsystemen waarop we de de netbelasting in real-time kunnen zien. Door de energietransitie stellen we vast dat dit in de toekomst ook nodig is voor het laagspanningsnet. In de digitale cabine die nu wordt geïntroduceerd zitten de nodige meetsystemen om in real-time de toestand van het laagspanningsnet weer te geven en door te geven.”
De nieuwe digitale substations zullen snel hun meerwaarde bewijzen. “Zij maken een dieper en accurater zicht op het net mogelijk”, weet Lieven Degroote van Fluvius. “Dit zal ons helpen om efficiënter en accurater op te treden in het geval van storingen. Daarnaast creëren we ook enorm veel data die ons zullen helpen om onze netinvesteringen beter en juister te plannen waardoor we een kwaliteitsvol net kunnen behouden aan een betaalbare prijs.
Voorlopig zal Fluvius enkel de nieuwe cabines digitaliseren. Geleidelijk aan is het volledige net aan de beurt.
Bron: Kanaal Z (Z-Energy), 6 oktober 2020