Skip to main content

Minister van Energie Zuhal Demir en het Vlaams Parlement willen dat de start van het capaciteitstarief in Vlaanderen opnieuw uitgesteld wordt. Dit na een studie van Universiteit Gent over hogere kosten voor burgers.

Minister Demir vroeg enkele maanden geleden op verzoek van het Vlaamse Parlement aan de Universiteit Gent om de gevolgen van het capaciteitstarief voor de energierekening van burgers te onderzoeken.

Tot 100 euro meer

De uitkomsten van de studie – die nog niet openbaar gemaakt is, maar wel al
gedeeld is met de leden van het Vlaams Parlement – laten zien dat gezinnen die weinig verbruiken meer moeten betalen. Het zou gaan om een bedrag van maximaal 100 euro, ook als de betreffende gezinnen zonnepanelen hebben.
Het Vlaams Parlement heeft inmiddels aangekondigd op 23 februari een hoorzitting te organiseren over de kwestie om zo de druk op de Vlaamse energieregulator VREG verder te verhogen.

No-go

‘Het is duidelijk wie eigenlijk het slachtoffer wordt van het capaciteitstarief. Dat zijn inderdaad de kleinere huishoudens, mensen die minder verbruiken’, stelt minister Demir. ‘Dat is natuurlijk onbegrijpelijk. Je zou denken: ik gebruik weinig, dus ik betaal ook weinig. Daarom ben ik er een voorstander van, samen met het voltallige parlement, om de druk te verhogen op de regulator en te zeggen dat dit no-go is, dat het, zoals het nu is, no pasarán is. We gaan dat even uitstellen. De situatie is heel ernstig op dit moment, dus we gaan geen gekke dingen doen. We gaan dat rustig analyseren en bijsturen, aanpassen waar dat nodig is. Ik denk dat dat de boodschap is die we met zijn allen moeten brengen.’
Minister Demir stel namelijk te beseffen dat de energiefactuur van burgers de afgelopen periode door de hoge gas- en stroomprijzen al enorm is gestegen. Demir: ‘Men spreekt over maal 3, maal 4, maal 5. Ik denk dat ik hier een halfjaar geleden ook gezegd heb dat dit niet tijdelijk is. Ik denk dat het helaas zal blijven. Het zal misschien een beetje stabiliseren, maar aan dit tempo wordt het onbetaalbaar. Dat betekent ook dat we geen gekke dingen mogen doen. Dat is ook mijn boodschap aan de Vlaamse regulator.’

Minister wil uitstel

Minister Demir stelt dat de tariefstructuur een exclusieve bevoegdheid van de Vlaamse energieregulator VREG is, maar dat het Vlaams Parlement zijn controlefunctie mag gebruiken om de druk op te voeren. De studie van UGent heeft volgens Demir aangetoond dat het capaciteitstarief ‘toch wel een grote impact zal hebben bij bepaalde huishoudens’.
‘En dat het nu niet het moment is om zo’n capaciteitstarief in te voeren’, aldus Demir. ‘We moeten dat goed bekijken en aanpassen, bijsturen waar nodig. Ik ben dan ook heel blij dat het parlement hier kamerbreed, unaniem zegt: “Dit is eigenlijk nog niet klaar. We zullen dat niet invoeren”.’
Bron: Solarmagazine.nl, 3 februari 2022

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • Philippe schreef:

    Bijna iedereen weet dat het gemiddelde piekverbruik van een huishouden rond de 4kw/kw is, dus waarom stellen dat als je boven de 2,5kw je extra gaat bovenop betalen, Dit alles omdat hun netten nooit aangepast en verwaarloosd zijn en zeker naar de toekomst gezien waar ze in Europa naartoe willen met warmtepompen en EV’s, dan nog eens alle kerncentrales toe doen is echt een idee dat totaal van de pot is gerukt!
    Eten koken met een elektrisch vuur met de oven erbij, ga je onvermijdelijk boven de 2,5 kw/kwartier, laat ons dan nog zwijgen over de toekomstvisie van de regering waar warmtepompen en EV’s de pieken nog extra zullen versterken waardoor de rekening veel zal verhogen waardoor het normaal leven nog overblijft voor de happy few!

Leave a Reply