Skip to main content

Europees commissaris Karel De Gucht heeft op een persconferentie deze namiddag, 3 juni, aangekondigd dat de Europese Unie een gefaseerde invoering van importheffingen op Chinese zonnepanelen heeft goedgekeurd.

De hoogte van de heffing zal in een eerste fase 11.8 % bedragen en is geldig vanaf donderdag 6 juni 2013, voor een periode van 2 maanden. Dit geeft Brussel en Beijing twee maand tijd om een onderhandelde oplossing te vinden.

Vanaf 6 augustus kan de importheffing verhoogd worden tot 47.6%, als de EU en China geen akkoord bereiken.

Het voorlopig lagere tarief van 11,8% is een geste van de Europese Commissie richting China om een handelsoorlog te vermijden en onderhandelingen op te starten, met de hogere heffingen als stok achter de deur. De Europese wetgeving voorziet immers expliciet de mogelijkheid om voorlopige heffingen in te voeren die de deur openlaten voor een onderhandelde oplossing.

Importheffing Chinese zonnepanelen: mogelijk ernstige gevolgen voor Vlaamse PV-sector

PV-sector vraagt dringende maatregelen voor activeren van de markt

De PV-sector wijst op de mogelijke ernstige gevolgen van de goedkeuring van een hoge importheffing op Chinese zonnepanelen voor de Vlaamse PV-markt en de sector.


De aankondiging van een mogelijke Europese importheffing voor Chinese zonnepanelen in maart 2013 heeft de gemiddelde marktprijs voor zonnepanelen al omhoog gedreven, de huidige goedkeuring door de Europese Commissie van een heffing van 11.8% zal deze prijsstijging nog verder versterken. Dat heeft belangrijke gevolgen voor de Vlaamse PV-markt: het actuele steunmechanisme van de groenestroomcertificaten is gebaseerd op een lager ingeschatte marktprijs van zonnepanelen uit China. Bij een mogelijke invoering van een heffing van 47.5% in augustus wordt het echt problematisch voor de installateurs.

Nieuwe steunberekening moet rekening houden met importheffing

Het Vlaams energieagentschap VEA heeft net een nieuwe berekening gedaan van het nodige steunbedrag voor PV-installaties vanaf juli 2013. Voor PV worden de certificaatprijzen immers om het half jaar herzien. We vragen dan ook dat VEA opnieuw een aangepaste berekening maakt in functie van de verwachte hogere prijsstijging van zonnepanelen. We stellen ook voor dat alle extra inkomsten van de eventuele heffing terugvloeien naar de consument onder de vorm van een aangepaste ondersteuning.

Sinds begin 2013 ligt de Vlaamse markt voor PV-installaties omzeggens stil. Veel installateurs moeten afslanken of zijn zelfs failliet gaan. Met name de heersende onzekerheid over de mogelijkheid van importheffingen is heel schadelijk voor de PV-sector. Dat leidt tot uitstel van investeringsbeslissingen of zelfs annulatie van projecten. Overigens raakt deze heffing niet alleen groothandels en installateurs, maar ook aan de activiteiten van onze havens en de logistieke sector.

“De PV-sector vraagt aan de federale en Vlaamse overheid dringende maatregelen om uit deze crisis te geraken waarbij er alleen verliezers zijn”, zegt Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen, “De binnenlandse PV-markt biedt potentieel duizenden jobs, zorgt voor fiscale inkomsten, mobiliseert spaargeld van burgers en draagt bij aan het economisch herstel.”

Zonnestroom is onmisbaar en nadert grid parity

Bovendien is zonne-energie onmisbaar om in 2020 de doelstelling van 13% hernieuwbare energie te halen. Zonder een stabiel groeiende PV-markt zal België deze door Europa verplichte doelstelling niet realiseren. En een stabiele groei veronderstelt een stabiel en correct steunprogramma, tenminste in een overgangsperiode van enkele jaren tot er geen subsidie meer nodig is: dan hebben we de zogenaamde “grid parity” bereikt, het moment dat zelf opgewekte zonne-energie goedkoper is dan elektriciteit uit het net. Met deze meet in zicht is het spijtig om een of twee jaar te verliezen in deze wedloop naar goedkopere en milieuvriendelijke energie.

Leave a Reply