Skip to main content

Vlaanderen heeft dit kalenderjaar al 505 megawatt aan nieuwe installaties met zonnepanelen geregistreerd. Dat meldt minister Demir op basis van nieuwe cijfers van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

In de periode januari-mei installeerde Vlaanderen volgens eerdere voorlopige cijfers 231 megawatt aan zonnepanelen en werd in die periode de mijlpaal van 800.000 zonnepaneelinstallaties bereikt. Minister Demir baseert zich nu op cijfers voor de periode tot en met juli, waarbij het nog altijd om voorlopige cijfers gaat.

Versnelling hoger

De daadwerkelijke groei ligt hoger, omdat nieuwe installaties het registratieproces moeten doorlopen. Hierdoor worden ze in veel gevallen pas enkele maanden na indienstname door de netbeheerders geregistreerd.
Minister Demir meldt op basis van de VEKA-cijfers dat in de periode januari-juli vorig jaar 150 megawatt zonnepanelen werd geïnstalleerd en dit jaar 505 megawatt. ‘Vlaanderen blijft nummer 3 in Europa als het gaat over zonne-energie per inwoner. We zijn duidelijk een versnelling hoger geschakeld en zijn daarmee goed op weg om onze hernieuwbare-energiedoelstelling te halen. Veel Vlamingen hebben na de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis een paneeltje bijgestoken. Zij kozen in onzekere tijden voor een extra bron van energievoorziening op hun dak. Zo’n investering drukt de kosten in hun elektriciteitsfactuur en de vraag op de markt. Al blijft hernieuwbare energie maar een kant van het verhaal: in goede energiemix vult hernieuwbaar en nucleair elkaar aan.’

Doelstelling

De 505 megawatt is meer dan de doelstelling van 450 megawatt die de Vlaamse Regering voor heel 2023 voor ogen had. Demir denkt dat met een eindejaarspurt het dit jaar in Vlaanderen geïnstalleerde vermogen kan oplopen tot meer dan 1.000 megawatt.

Ze verwacht dat het aantal extra megawatt ten opzichte van de regeringsplannen ook de komende jaren verder kan toenemen door de verplichting tot het installeren van zonnepanelen voor bedrijven die veel energie verbruiken.

Uitvallende omvormers

‘Het grote aantal nieuwe installaties kan helaas lokaal ook voor extra omvormer storingen zorgen begin volgend jaar’, stelt Demir. ‘Het is aan netbeheerder Fluvius om die problemen te voorkomen.’

Demir heeft daarom het initiatief genomen om Fluvius, haar voorzitter en al haar individuele bestuurders aan te manen de problemen maximaal te voorkomen, klachten snel te behandelen en de nodige werkzaamheden aan het stroomnet uit te voeren. De minister is van mening dat extra inspanningen noodzakelijk zijn. ‘Ik dring ook aan dat Fluvius veel verder gaat dan vandaag de dag. Men moet koste wat kost vermijden dat burgers hun problemen onopgelost zien en ontgoocheld geraken in hernieuwbare energie.’

Bron: Solarmagazine.nl, 4 september 2023