Sinds juli 2015 dienen eigenaars van zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW met terugdraaiende teller het zogenaamde ‘prosumententarief’ te betalen voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsnet. In sommige gevallen is de investering in een zogenaamde ‘bidirectionele’ meter een interessant alternatief.
Met een bidirectionele meter kan u, in tegenstelling tot met een terugdraaiende teller, bepalen wat u werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet en wat u werkelijk verbruikt. Het betreft met andere woorden een meter die zowel de bruto afname als bruto injectie meet.
NIET OP DISTRIBUTIENET
Bij onmiddellijk verbruik van de geproduceerde elektriciteit, zonder gebruik van het net, wordt er geen afname of injectie geregistreerd. Aangezien de door uw zonnepanelen opgewekte stroom dus nooit op het distributienet terechtkomt, betaalt u als eigenaar van de bidirectionele meter geen prosumententarief. De bidirectionele meter kan ook zeer interessant zijn in combinatie met een batterijsysteem.
De installatiekosten van een bidirectionele meter zijn verschillend van gezin tot gezin. Uit contactopname met een netbeheerder blijkt dat u voor de installatie van een bidirectionele meter zo’n 300 € (excl BTW) betaalt zonder vervanging van uw huidige meter. Mét vervanging moet u eerder rekenen op een kost van ongeveer 400 € (excl BTW)
AANTREKKELIJK ALTERNATIEF
Een bidirectionele meter kan een financieel aantrekkelijk alternatief zijn voor een terugdraaiende teller, op voorwaarde dat u zoveel mogelijk geproduceerde elektriciteit onmiddellijk bij productie verbruikt.
Dat blijkt ook uit onderstaand fictief cijfervoorbeeld voor een doorsnee gezin met een zonnepaneleninstallatie met een vermogen van 4.500 Wp, waarbij de investering in een bidirectionele rendabel blijkt te zijn vanaf een direct verbruik boven 40%. Bij een onmiddellijk verbruik van 80% of hoger, is de terugverdientijd van een bidirectionele meter zelfs kleiner dan 2 jaar. Ter illustratie: uit een studie van Universiteit Gent blijkt dat bij huishoudelijke installaties gemiddeld 28% van de elektriciteitsproductie uit zonnepanelen meteen wordt verbruikt.
Merk verder op dat indien het vermogen van uw zonnepaneleninstallatie kleiner is dan uw totaal verbruik, u meer kans heeft op een hoog aandeel van onmiddellijk verbruik.
DIt is pure quatsch ! de zon kan bvb nieteens regelmatig schijnen terwijl je wasmachien draait of je auto oplaadt of iets anders op die moment verbruikt en je volle pot kan betalen als er gewoon een wolk voor de zon verschijnt! T is gewoon quatsch !!
wie is er nu thuis als de zon gata schijnen om dan alles aan te schakelen ?? welke gek heeft dit nu uitgevonden ? de meeste mensen verbruiken electra als de zon al weg is ! je kan alleen met ene hele grote batterij opslag je zon energie verbruiken zonder van het net af te nemen . en dan hopen dat s anderendaags de zon terug schijnt om je bats op te laden terug .