Velen zijn nog niet volledig overtuigd om over te schakelen naar een Elektrisch Voertuig (ook wel EV genoemd). Zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek van enkele jaren geleden. 83% van de bevraagden gaven hierin aan niet geïnteresseerd te zijn in een elektrische wagen door de batterijcapaciteit en “oplaadangst”. Dat laatste verwijst naar vragen zoals “Wanneer moet ik opladen?”, “Waar kan ik opladen?”, “Hoe ver kan ik rijden als mijn auto opgeladen is?”,…
Maar hoe zit dat nu precies? We weten bijvoorbeeld dat een elektrische auto beter is voor het milieu, dan een model dat op diesel of benzine rijdt. In dit bericht vertellen wij alles wat je best weet over EV!
“Is een elektrische auto duurder dan eentje die op benzine rijdt?”
In veel showrooms zijn elektrische wagens nog steeds duurder dan auto’s die gebruik maken van fossiele brandstoffen. Toch betekent dat niet dat een elektrisch exemplaar ook echt duurder is. Als je bijvoorbeeld maandelijks naar de kosten gaat kijken (onderhoud, belastingen en brandstof), ligt de kost van elektrische voertuigen lager dan die van een “gewone” auto.
Daarnaast is een elektrische wagen een wagen van de toekomst. En dat mag je redelijk letterlijk nemen. De Europese Unie besliste eerder dit jaar namelijk dat fabrikanten vanaf 2035 geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer mogen verkopen.
“Hoe moet ik mijn auto opladen?”
Bij een elektrische wagen is het uiteraard belangrijk dat je deze kan opladen. Bij een EV zijn er verschillende levels of types: Level 1 geeft 120 volt, Level 2 geeft 240 volt en Level 3 geeft 480 volt. Elk van deze levels heeft ook een andere laadaansluiting. De dag van vandaag wordt voornamelijk type 2 en 3 gebruikt.
Bij een iLucharge laadpaal, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de iLusmart App. Via deze app kan je jouw voertuig eenvoudig opladen, en ook jouw oplaadsessies beheren. Het is in dit geval zelfs mogelijk om te kiezen of je jouw voertuig slim of snel wilt opladen. “Slim laden” betekent bijvoorbeeld dat je zelf kiest hoeveel procent je groen wilt laden. Op een zonnige dag is dan bijvoorbeeld mogelijk om je EV volledig op groene stroom op te laden.
“Hoe ver kan ik rijden met een opgeladen auto?”
Ook dat is een vraag die vaak terugkomt, en ook daar is zelfs een term voor: Range Anxiety. Niet weten of je ergens wel geraakt, of je wel terug thuis geraakt, of je auto wel voldoende is opgeladen voor de afstand die jij wil doen, … Het is een begrijpelijke angst, maar tegelijk ook eentje die je bij een gewone auto ook hebt. Bij een wagen dat gebruik maakt van fossiele brandstoffen is het namelijk ook belangrijk dat je voldoende diesel of benzine hebt voordat je de baan op gaat.
Hoe ver je kan rijden met een elektrische wagen hangt af van je voertuig, het type van je laadaansluiting en de laadpaal die je gebruikt. Een vuistregel is bijvoorbeeld bij de iLucharge dat een uur laden aan 1 kW resulteert in ongeveer 5 km extra bereik. Bij een monofasige aansluiting mag je dan ook rekenen op een laadsnelheid van ongeveer 8 à 25 km extra bereik per uur.
Ben je op zoek naar nog meer informatie over laadpalen? Bezoek dan zeker onze website en het kenniscentrum!
Futech installeert slimme laadpalen voor particulieren en laadpalen voor bedrijven.