Skip to main content

Op 29 juli was het Earth Overshoot Day. Dat is de symbolische dag van het jaar waarop de grondstoffen van de aarde voor dit jaar zijn uitgeput. Elk jaar valt die dag vroeger. En dat heeft effect op onder meer onze biodiversiteit en de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.
Elk jaar bekijkt de onderzoeksorganisatie Global Footprint Network wanneer de mensheid alle voedsel en natuurlijke hulpbronnen heeft opgebruikt die de aarde in 12 maanden zelf kan voortbrengen.
Uit het onderzoek blijkt dat die dag op 29 juli viel. Sinds die dag gebruiken we de reserves van de planeet. Dat betekent dat we voor 1 jaar gemiddeld de bronnen van 1,75 planeten zoals de aarde nodig zouden hebben.
Maar een gemiddelde verbergt grote verschillen. Als iedereen op aarde zou leven als een Amerikaan hebben we 5 planeten nodig, als een Indiër is dat 0,75 planeet.

Steeds vroeger

Maar dat is niet het enige slechte nieuws. Uit het onderzoek blijkt ook dat we ieder jaar steeds sneller alle natuurlijke bronnen opgebruiken. Vorig jaar lag de deadline op 1 augustus. Voor de jaren 90 was dat pas na de maand oktober.
“Onze huidige levensstijl kan niet zonder gevolgen blijven”, waarschuwt Mathis Wackernagel, onderzoeker bij Global Footprint Network. “Omdat we teren op de reserves is er minder biodiversiteit, meer ontbossing en bodemerosie en meer CO2 in de atmosfeer.”
Toch zijn er nog oplossingen mogelijk denken de onderzoekers. “Als we de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen met de helft zouden verminderen zouden we 93 dagen langer kunnen gebruik maken van de natuurlijke bronnen van de aarde. Dat is een enorme vooruitgang. En er zijn ook nog verbeteringen mogelijk in onze steden, bevolkingsgroei, voedsel en energiegebruik.”


Bron: VRT Nws, 29 juli 2019

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply