Skip to main content

Dendermonde heeft er sinds kort een nieuwe gevangenis bij. Niet alleen wordt hiermee getracht om de overbevolking tegen te gaan, maar dat op een duurzame manier. De instelling werd namelijk afgewerkt met 774 zonnepanelen, led-verlichting en 16 regenwatertanks. 

444 extra plaatsen voor gedetineerden. Het probleem van overbevolking in de Belgische gevangenissen zal hiermee waarschijnlijk niet opgelost raken, maar het is alvast een goed begin. Het nieuwe gevangeniscomplex in Dendermonde werd gerealiseerd via een DBFM-procedure: een samenwerking tussen publiek en privaat. Een privépartner neemt namelijk het ontwerp, de bouw, financiering en het onderhoud van de penitentiaire inrichting voor zijn rekening. 

De nieuwe gevangenis is voorzien van lokalen en ateliers om te werken, opleidingen te volgen of activiteiten te organiseren. Dat om de gedetineerden zo goed mogelijk voor te bereiden op hun herintegratie in de samenleving. En dat allemaal op een duurzame manier! Zo werden maar liefst 774 zonnepanelen geplaatst op de gevangenis, goed voor een vermogen van 290,25 kilowattpiek. Maar dat is niet het enige wat de gevangenis zo ecologisch maakt. Naast zonnepanelen werden ook 16 regenwatertanks geplaatst, met elk een capaciteit van 20.000 liter. Het regenwater dat hierin verzamelt wordt zal gebruikt worden voor de toiletten en de wasserij. 

Naast led-verlichting werd ook gekozen voor een warmtekrachtkopelingsinstallatie voor het opwekken van warmte en elektriciteit via gas.