Skip to main content

Netbedrijf Infrax mag zijn tarieven voor elektriciteit vanaf volgend jaar verhogen en die voor aardgas verlagen. Limburg roeit daarmee tegen de stroom in, want in de rest van het land zakken de distributienettarieven voor stroom en stijgen ze voor gas.
Distributienettarieven
Uit de nieuwe tarieven die de VREG goedkeurde, blijkt dat elektriciteit voor een gezin met een jaarverbruik van 3.500 kWh gemiddeld 17 euro goedkoper wordt. Aardgas wordt gemiddeld 6 euro duurder. Maar in Limburg gebeurt net het omgekeerde. Vanaf 2018 betaalt een Limburgs gezien 415 euro aan distributietarieven voor een stroomverbruik van 3.500 kWh. Dat is 18 euro meer dan dit jaar maar het Limburgse tarief van Infrax ligt nog altijd 44 euro lager dan het gemiddelde van Vlaanderen (459 euro).
“Ons nieuwe tarief ligt nog altijd lager dan dat van twee jaar geleden”, reageert woordvoerder Björn Verdoodt. “Er zijn fluctuaties, maar het is dus geen stijgende trend. De lichte stijging volgend jaar heeft bovendien te maken met ‘exogene’ kosten, zoals de groenestroomcertificaten, waar we zelf geen invloed op hebben.”

Bedrijven

Voor kleine bedrijven op laagspanning wordt de stroom in Vlaanderen gemiddeld 212 euro goedkoper bij een verbruik van 50 MWh. In Limburg stijgt de factuur voor een KMO met 199 euro. Maar ook voor KMO’s blijven de tarieven van Infrax in Limburg (4.963 euro/50 MWh) een stuk lager dan het Vlaamse gemiddelde (5.676 euro/50 MWh).
Dankzij de forse daling van de Vlaamse energieheffing, zal de stroomfactuur volgend jaar ook in Limburg minder gepeperd zijn. Door het wegvallen van de onwettig verklaarde Turteltaks, daalt de Vlaamse energieheffing voor een gezin met doorsnee verbruik van 103 naar 5 euro (en nog 4 euro erbij voor de groenestroomcertificaten). Voor een KMO kan dat makkelijk 700 euro minder zijn.

Zonnepanelen

De VREG verwacht overigens dat de totale energiefactuur van de gezinnen zal dalen, maar het blijft natuurlijk uitkijken naar de prijzen die de leveranciers gaan aanrekenen. De echte energiekosten voor stroom zijn in Vlaanderen overigens maar goed voor een vijfde van de totale stroomprijs. Wie zonnepanelen heeft, betaalt volgend jaar 6 euro meer aan het prosumententarief. Met een tarief van 383 euro voor een standard installatie van 4,2 kVA, blijft Limburg nog ruim onder het Vlaamse gemiddelde van 420€.
Bron: Het Belang Van Limburg, 15 december 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply