Skip to main content

Vanaf 1 januari 2019 wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein de teller in uw elektriciteitskast vervangen door een digitale meter. Die zal u helpen om te besparen op uw factuur, maar uiteraard kost dat toestelletje ook geld.
De klassieke elektriciteitsmeters worden niet meer gemaakt en de Vlaamse regering wil ze vervangen door digitale exemplaren. Daarmee kunnen distributienetbeheerders uw verbruik vanop afstand meten, waardoor ze geen controleurs meer hoeven langs te sturen voor een meteropname.De Vlaming kan dankzij zo’n meter ook meteen zijn reële verbruik checken en desgewenst aanpassen om te besparen.
Tommelein
Minister Tommelein heeft een plan klaar en hoopt morgen op groen licht van zijn coalitiepartners. De liberaal wil vanaf 1 januari 2019 aan de installatie van een (goedkoop) basisexemplaar beginnen. Vlamingen die een nieuwbouw zetten of zonnepanelen bezitten, zullen als eersten de teller in huis moeten halen. Pas na enkele jaren zal iedereen een digitale meter moeten hebben.
Forse investering
Het gaat om een forse investering, maar de precieze grootte van het prijskaartje is nog niet bekend. Oppositiepartij sp.a verwijst naar een studie die zegt dat een volledige uitrol 2 miljard euro zou kosten. “En die rekening dreigt bij de gezinnen terecht te komen.” Hoe dan ook moet de ommeslag gemaakt worden, zegt Tommelein. Hij benadrukt dat hij bewust niet voor de Rolls-Royce van de meters kiest en de installatie over enkele jaren spreidt. Bovendien zal de consument er sowieso energie mee kunnen besparen.
Exit terugdraaiende teller? 
Eigenaars van zonnepanelen zitten nog met veel vragen. Op hun analoge meter zien ze de teller terugtikken wanneer ze stroom op het net zetten. “Iedere kilowattuur wordt vergoed tegen hetzelfde tarief waartegen je elektriciteit koopt. Dat is belangrijk voor het rendement dat eigenaars uit hun investering willen halen.”
De digitale meters tikken niét terug, maar kunnen wel perfect aantonen hoeveel de klant produceert. En daar kan dan weer een vergoeding aan gekoppeld worden. Hoe die in elkaar zit, is nog voer voor discussie. Bart Tommelein wil absoluut vermijden dat eigenaars van zonnepanelen erop achteruitgaan. “Wie daarin investeert, zal nog altijd in een systeem terechtkomen dat rendabel is.”
Terugdraaiende-teller
Bron: Het Laatste Nieuws, 2 februari 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • Paul Grauwels schreef:

    Als je meer elektriciteit terugstuurt als je op jaarbasis verbruikt, moet eerst dit verschil geleverd worden.
    Een batterij van 2 megawatt is onbetaalbaar, je blijft afhankelijk van het net als opslagmedium.
    Ofwel koppel je af van het net en sla je de zomeropbrengst op onder de vorm van waterstof, ik zou niet rustig slapen wetende dat dit zal gebeuren in een stad. Ofwel overbruggen we de winter met aardgas-stroomgroepen.
    Het is gewoon schandalig hoe de vervuiler aangemoedigd wordt, elektrische fietsers worden geviseerd, LPG-rijders worden belast met bijkomende keuringen en zonnepaneelbezitters worden afgestraft. Het Franse moederbedrijf Engie melkt Elektrabel (1.6 miljard) en laat kerncentrales verrotten. We zijn en worden zo elektriciteit afhankelijk, geen verwarming, communicatie, verplaatsing of bevoorrading , onze luxe, levenstandaard en onze vrijheid worden ondermijnd.

Leave a Reply