Skip to main content

Zonnepaneleneigenaars krijgen de komende jaren keuze genoeg om het voordeligste nettarief te vinden. Op termijn komen er zelfs drie tariefsystemen.
Wie al zonnepanelen heeft of er nog plaatst voor eind 2020, kan vanaf midden dit jaar bij de installatie van een digitale elektriciteitsmeter in huis kiezen tussen twee tariefsystemen voor de vergoeding van het gebruik van het distributienet. Vanaf 2021 komt daar zelfs een derde tariferingswijze bij.

Welk systeem is het voordeligst voor welke zonnepaneleneigenaars?

1. Terugdraaiende meter houden

Huishoudens met een zonne-energie-installatie die ruimschoots volstaat om het verbruik te dekken of die zich verwarmen met een warmtepomp, blijven het best bij de terugdraaiende meter. De reden? Ze moeten wel een prosumententarief betalen voor het gebruik van het distributienet, maar dat ligt lager dan wat ze zouden betalen wanneer elk kilowattuur dat ze afnemen van het distributienet, aangerekend wordt.
Eenmaal de digitale meter geïnstalleerd, biedt die een perfect zicht op wat een huishouden met zonnepanelen aan elektriciteit verbruikt en welk deel van de stroomproductie van en naar het distributienet gaat.

De Vlaamse overheid stelt de distributienetbeheerder Fluvius, die de digitale meters installeert en beheert, aan om de verrekening te doen wanneer een zonnepanelenbezitter ervoor kiest de terugdraaiende teller te behouden. De Vlaamse overheid engageert zich ertoe dat systeem tot 2035 in stand te houden. Voor wie al zonnepanelen heeft, loopt de garantie van de terugdraaiende meter met de ingebruikname als startdatum.

2. Terugdraaiende meter opgeven

Rekenwerk wijst uit dat huishoudens die overdag vaak thuis zijn en de stroom van hun zonnepanelen meteen verbruiken, er voordeel bij hebben de terugdraaiende teller op te geven. Het omslagpunt is 30 procent van de stroomproductie van de zonnepanelen. Dit percentage loopt snel op wanneer de capaciteit van de installatie afgestemd is op het ­eigen stroomverbruik.

Simulatie digitale meter

3. Derde piste afwachten

Er ligt voor de gezinnen met zonnepanelen nog een derde keuze in het verschiet. De Vlaamse energieregulator Vreg neemt zich voor om vanaf 2021 een nieuw tariefsysteem in te voeren, waarbij de elektriciteitsfactuur veel minder of helemaal niet meer zal afhangen van het aantal verbruikte kilowattuur stroom, maar wel van het vermogen van de aansluiting.

Dit nieuwe systeem moet het ook mogelijk maken zonnepaneleneigenaars te vergoeden voor de elektriciteitsoverschotten die terugvloeien naar het distributienet. Gryffroy: ‘Hoe intelligenter het tariefsysteem, hoe groter de kans dat zonnepanelenbezitters afstappen van de terugdraaiende meter.’

Bron: De Standaard, 15 maart 2019

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 6 Comments

 • Rik Brouwers schreef:

  Ik mis nog de keuze voor mensen die een huisbatterij hebben 🙂

 • JPe schreef:

  Ben echt benieuwd hoe mijn ‘vereenvoudigde’ factuur er gaat uitzien en wat de sommen zullen zijn:
  Ik heb nu 1 excl. nachtteller en 1 dag/nachtteller met 2 telsystemen.
  Ook 1 teller voor de teruggestuurde kwh. van mijn zonnepanelen,
  Ziehier Opmaakdetails van mijn laatste factuur :
  Berekening van echte kosten:
  Uw product:
  Energiekost ….:
  vaste vergoeding
  verbruik dag
  verbruik exclusief nacht
  verbruik nacht (én weekend)
  Voordeel/Korting:
  korting groepsaankoop
  Bijdrage Hernieuwbare Energie
  kosten groene stroom
  kosten WKK Vlaanderen
  Distributie en Transport:
  distributie dag
  distributie excluxsief nacht
  distributie nacht (én weekend)
  huur meter
  prosumententarief
  transportkosten
  Taksen,heffingen en bijdragen:
  bijdrage energiefonds
  bijdrage op de energie
  federale bijdrage
  Totaal echte (?????) kost
  Te betalen Saldo:
  BTW%
  0.00%
  21.0%
  Totaal bedrag
  Moet er nog zand zijn!!!!!
  Ik vraag mij werkelijk af hoe een vernieuwde factuur -en hoe duidelijk en logisch- er zal uitzien.
  Kan ik de teller exclusief nacht behouden?.
  Wat met de huidige prijsverschillen dag/ nacht (én weekend) tarieven?
  Hoe kan ik nagaan of men mij juist berekent??? en waar reclameren in geval van…
  Moet ik weer een ‘app’ke bijzetten om mij juist te melden wanneer ik iets moet op- of afzetten???
  Kan de installateur van de opgelegde nieuwe digi-meter mij op voorhand juist vertellen wat ik zal gaan betalen per eenheid???? Of is het nog afwachten???
  Problems, problems,problems, en nog geen definitieve oplossing in ’t verschiet.
  Kan er iemand mij vetellen wat wij precies terug krijgen per zelf opgebrachte kwh? Een kwh prijs met , gedeeltelijk, of zonder de bijkomende supplementen?????.
  En straks is het 1/07…..
  Hallo???? Anybody home????

 • David demedts schreef:

  Ik geloof niets van die voorgerekende scenario’s. Verschil in percent zelfconsumptie tussen altijd thuis en nooit thuis is maar 8a9%.
  Amahoela dat dat geloofwaardig is. Als ge meer verbruikt is de zogenaamde digitale teller voordeliger dan de terugdraaiende. Maar als ge energie zuinig zijt ben je de klos. En rara hoe verkopen ze de digitale? Ja ze willen je energiebewuster en dus zuiniger maken. Voornamelijk om je meer af te kunnen troggelen. Altijd die XXX regels willen veranderen en nooit in je voordeel. Ze blijven nog steeds stil over zomer winter periode. Net als het feit dat ge thuis direct kunt verbruiken maar pech hebt een regendag zonder productie te hebben maar op een zonnedag alles gratis of zo goed als af te geven en er op de koop toe de transport kosten voor kunt dokken. Meteropname doen een paar weken voor de reele tijd in de winter en zo je weer een paar honderd kWh aftroggelen. Enz tis constant van dat.

 • Christian Lamont schreef:

  Het gaat hem er gewoon om, dat de maatschappijen hun zakken gaan vullen door te profiteren van onze investering, voor iets die gratis is voor iedereen (de zon), waar wij als investeerder dik mogen betalen voor het gebruik van ons eigen installatie… de CEO en zijn corneuten moeten trouwens nog altijd hun zakken kunnen vullen met en dikke bonus verdiend op de rug van andermans zweet. Alles maar dan ook alles is hier in deze apenland bedoeld om geld uit uw zakken te halen. Ik had eigenlijk nooit mogen zonnepanelen leggen, kosten handen vol geld en zullen door al deze belastingen uiteindelijk niets opbrengen voor ons

 • JPe schreef:

  Ik constateer nu iets ‘bizaars’ :
  Kan iemand dit verklaren?
  Lijkt onlogisch….Of zeg mij waar ik fout ben.
  Mijn berekening bij de Vreg op 20/4/2019:
  Mijn opgegeven opbrengst zonnepanelen 3000 kwh/jaar
  berekende injectie 1191 kwh/jaar
  en de zelfconsumtie 1809 kwh/jaar
  Klopt = 3000Kwh/jaar.
  verbruik meter dag 600kwh/jaar
  verbruik meter nacht 4000kwh/jaar
  afname!!!!! 5791kwh/jaar . Is blijkbaar verbruik dag- en nachtmeter + injectie.
  Totaal ‘VER’bruik 7600kwh/jaar???? is blijkbaar verbruik dag- en nachtmeter + injectie+ zelfconsumptie.
  (Moet dit niet ‘GE’bruik zijn!!!!) 😉 🙂 :-).
  En waarop komen dan de verhogingen??? in % van de kwh-en in meerkost????
  hiermee zuo ik dan 76euro per jaar uitsparen: hoe kan dat???
  De puzzle blijft onverklaarbaar….

 • Jean schreef:

  Het klopt toch : uw tellers geven een verbruik aan van 4600 Kwh samen en uw zonnepanelen hebben 3000 Kwh geleverd. Je hebt dus in huis 7600 Kwh stroom nodig gehad. Omdat je 1809 Kwh zelf onmiddellijk uit uw zonnepanelen hebt gehaald heb je maar 5791 Kwh van het net nodig gehad.
  De leverancier rekent zijn kost op een verbruik van 4600 Kwh. (ook bij de digitale meter).
  De netbeheerder rekende vroeger de distributiekost op 4600 + het prosumententarief .
  Bij de nieuwe regeling rekent de netbeheerder distributiekost op 5791 Kwh maar geen prosumenten tarief. Het verschil tussen de 2 is uw winst met het nieuwe tarief.
  Maw de distributiekost op (5791-4600 ) 1191 Kwh zou 76€ goedkoper zijn dan het prosumententarief.
  Volgens mij is het nog goedkoper als je de exacte kostprijzen zou toepassen.

Leave a Reply