Skip to main content

In juli is netbeheerder Fluvius gestart met het compenseren van uitvallende omvormers van zonnepanelen ten gevolge van overbelasting van het stroomnet. Deze compensatie geldt enkel wanneer het probleem niet is opgelost binnen de 90 dagen. Het is tevens ook een tijdelijke tegemoetkoming tot het probleem definitief is opgelost.

Hoeveel klachten?

Vorig jaren liepen er 2464 klachten bij Fluvius binnen over uitvallende omvormers van zonnepanelen. Dit jaar waren er 1511 meldingen van uitvallende omvormers tussen de periode van januari tot en met juni. Hiervan lag de oorzaak bij 1305 meldingen bij het stroomnet.

Procedure

Eerst moet de binneninstallatie gecontroleerd worden en in orde zijn om in aanmerking te komen voor de compensatie. Vervolgens kan de klant contact opnemen met netbeheerder Fluvius. Zij komen dan binnen de 10 werkdagen de situatie bekijken. Het probleem wordt indien mogelijk meteen opgelost. Indien de oplossing een kleine operationele ingreep vereist aan het elektriciteitsnet, dan doet Fluvius dat binnen de 30 dagen na het eerste bezoek.
Indien er geen oplossing kan gevonden worden binnen de 90 dagen, geeft de netbeheerder een compensatie indien de omvormer niet groter is dan 10 kilovoltampère. Deze compensatie wordt jaarlijks uitbetaald, ten laatste tegen 30 november en tot het probleem is opgelost.
Vanaf volgend jaar wordt er een compensatie gegeven indien het probleem niet is opgelost binnen 30 dagen na melding van het probleem.

Welk bedrag?

De reguliere compensatie voor het uitvallen van de omvormer bedraagt 7,50 euro per kilovoltampère omvormervermogen. Voor een installatie met 16 zonnepanelen en 4 kilovoltampère omvormervermogen komt dit dus neer op een bedrag van 30 euro. Voor een grote installatie van 30 panelen en 10 kilovoltampère bedraagt de vergoeding 75 euro.

Distributiecabines

Fluvius wil investeren in bijkomende kabels of distributiecabines om lokale problemen, zoals o.a. een uitvallende omvormer van zonnepanelen, op te lossen. De grootste uitdaging hierbij is het vinden van beschikbare locaties voor de cabines. Dit veroorzaakt langere doorlooptijden van 1 tot 2 jaar. De onderstaande afbeelding geeft een overzicht van waar Fluvius bijkomende distributiecabines wilt plaatsen op de korte termijn.

Bron: Solarmagazine.nl, 15 juli 2022.

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply