Brusselaars met zonnepanelen op hun dak worden al vanaf begin volgend jaar geconfronteerd met de afschaffing van de terugdraaiende teller. Dat heeft de Brusselse regulator Brugel beslist.
Het komt er in de praktijk op neer dat voor eigenaars van een kleine installatie de compensatie wegvalt voor de netkosten. Volgens de Franstalige zakenkrant L’Echo komt dat neer op een verhoging van de stroomfactuur met zo’n 150 euro voor circa 4.000 Brusselse huishoudens. De afschaffing komt niet uit de lucht gevallen. De Brusselse energieregulator Brugel besloot in 2018 om de afschaffing twee jaar uit te stellen.
In Brussel is het een pak makkelijker dan in Vlaanderen om de compensatie voor de netkosten af te schaffen. Wie in het Brussels Gewest zonnepanelen op zijn dak legt, wordt immers verplicht om een meter te installeren die het stroomverbruik in huis en de elektriciteitsproductie apart registreert, legt Brugel-woordvoerster Adeline Moerenhout uit. In Vlaanderen is dat niet zo. Daardoor is er geen zicht op het effectieve elektriciteitsverbruik.
Prosumententarief
Brugel draait de terugdraaiende teller voor de netkosten om een einde te maken aan een bestaande discriminatie, waarbij klassieke energieverbruikers op het vlak van de kosten van het distributienet gediscrimineerd werden tegenover de zogenaamde prosumenten. Dit omdat die laatsten alleen netkosten betalen op de nettohoeveelheid afgenomen energie. In Vlaanderen werd om dezelfde reden een prosumentenaterif ingevoerd, waarbij de eigenaar van zonnepanelen een vast bedrag per jaar betaalt voor het injecteren van energie op het distributienet.
Bron: De Standaard, 15 juli 2019