Skip to main content

Het capaciteitstarief. U heeft er waarschijnlijk al iets over horen waaien. Zonder u te vervelen met wat het capaciteitstarief precies is – of hoe dit berekend wordt – willen we toch enkele concrete tips geven over hoe u vanaf januari kan besparen op uw energiefactuur.

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar uw specifieke situatie. Hoeveel verbruikt u? Op welke momenten verbruikt u het meeste? Heeft u grote stroomverbruikers (zoals een warmtepomp of een elektrische wagen)? Heeft u zonnepanelen liggen? Wij overlopen enkele concrete situaties zodat u de tips krijgt die u nodig hebt!

Situatie 1: Je hebt geen grote stroomverbruikers, maar ook geen zonnepanelen

Heeft u een digitale meter? Hou om te beginnen je piekvermogen in de gaten. Dat doet u door u eenvoudig te registreren op mijn.fluvius.be. Uw piekvermogen verwijst naar het moment dat u het meeste verbruikt. Voor veel gezinnen is dat de avond, wanneer ze aan het koken zijn.

Met het capaciteitstarief is het belangrijk dat u uw verbruik zoveel mogelijk spreidt. Ga dus na of er apparaten zijn die u tijdens uw piekmoment niet nodig hebt. Denk bijvoorbeeld maar aan een wasmachine of een vaatwasser, deze zet u (indien mogelijk) best niet aan op het moment dat u ook aan het koken bent.

Heeft u geen digitale meter? Dan is het minder eenvoudig om uw piekvermogen in kaart te brengen, maar probeer ook dan je verbruik zoveel mogelijk te spreiden doorheen de dag.

Uw verbruik spreiden gaat makkelijker als u hulp krijgt van de technologie. Denk maar aan toestellen met een uitstel knop, zoals een wasmachine die u vanop afstand kan aanzetten met een app. Geen nieuwe toestellen nodig en heeft u nog een ouder model? Dan kan een slimme stekker interessant zijn. Hiermee kan u – net zoals bij dat moderne wasmachine – uw toestellen vanop afstand aanzetten met uw smartphone. Tot slot kan ook een tijdschakelaar voor uw stopcontacten helpen uw gebruik te spreiden. Deze laat toestellen enkel op ingestelde uren werken (denk maar aan de tijdschakelaar die ervoor zorgt dat uw kerstverlichting enkel in de avond brandt).

Tot slot probeert u best uw energieverbruik te verminderen. Een lager energieverbruik blijft de beste manier om uw energiefactuur zo laag mogelijk te houden.

Concreet voorbeeld:

Gert en Sophie hebben samen drie kinderen. Ze hebben een verbruik van 3.500 kWh en hebben een klassieke meter. In 2022 betaalden ze € 326 voor hun nettarieven. Vanaf 2023 zal dat bedrag op € 337 liggen. De impact van de nieuwe nettarieven blijft voor een gemiddeld gezin dus beperkt.

Situatie 2: Je hebt zonnepanelen

Als u zonnepanelen op uw dak hebt liggen is het verstandig om zoveel mogelijk elektriciteit te gebruiken op het moment dat de zon schijnt. Toestellen die veel verbruiken zet u dus best (indien mogelijk) rond de middag aan.

Heeft u naast zonnepanelen ook een grote stroomverbruiker (zoals een elektrische auto of een warmtepomp)? Dan kiest u best voor een slimme sturing. Met een energiemanagementsysteem (ook wel EMS genoemd) kan u uw toestellen laten werken als er zon is en ze uitschakelen op momenten dat ze meer energie vragen dan je op dat moment aan het opwekken bent.

Als u naast zonnepanelen ook een thuisbatterij hebt, is het optimaal gebruik hiervan ook een ideale manier om uw verbruik te spreiden.

Concreet voorbeeld:

Amelie en Timo investeerden vorig jaar in zonnepanelen. Ze hebben een digitale meter en een zelf verbruik van 32%. In 2023 zal het koppel € 310 aan nettarieven betalen, wat € 21 meer is dan in 2022. Voor eigenaars van zonnepanelen zullen de nettarieven in 2023 toenemen. Toch ligt hun totale energiefactuur lager dan een koppel zonder zonnepanelen.

Situatie 3: je hebt een grote stroomverbruiker (zoals een elektrische auto of warmtepomp)

Als u een elektrische auto heeft laadt u deze best op op een moment dat andere toestellen weinig energie vragen. Met andere woorden, dus best niet tijdens uw piekmoment. Als u naast een elektrische wagen ook zonnepanelen heeft, laadt u deze best op op momenten dat de zon schijnt. Het is daarnaast ook voordeliger als u uw wagen elke dag “bijlaadt” in plaats van deze pas op te laden als deze volledig plat is.

Sta ook stil bij uw rijgedrag. Legt u bijvoorbeeld maar af en toe langere afstanden af? Dan kan het interessant zijn om op uw route publiek te laden. Legt u regelmatig langere afstanden af waardoor u dus ook thuis vaak snel moet opladen? Probeer dan zeker op te laden op momenten dat u andere toestellen uitstaan.

Heb u een warmtepomp of elektrische boiler? Mogelijks heeft deze ook een timer. In dat geval dat u het toestel zo instellen dat deze niet werkt tijdens uw hoogste piekmomenten.Neem ook zeker eens contact op met de installateur van uw warmtepomp. Deze kan samen met u de beste instellingen bekijken en u meer informatie geven over hoe u uw warmtepomp het efficiëntst kan gebruiken.  De installateur kan u trouwens ook meerinformatie geven over de slimme sturing of smart-grid ready functie.

Concreet voorbeeld:

Kaatje en Robin hebben een elektrische wagen met een verbruik van 8.000 kWh. In 2023 zullen zijn tussen €546 en €861 aan nettarieven betalen. Het exacte bedrag is afhankelijk van de mate waarin zij het laden van de wagen kunnen spreiden. Laden zij zo snel als mogelijk op het moment dat ook hun huishoudtoestellen veel energievragen? Dan betalen zij in 2023 meer dan wanneer zij gespreid laden of met een slim laadpunt.

Bron: WebinarVREG en Fluvius, donderdag 1 december 2022