Skip to main content
Dertig procent van de geleverde elektriciteit in ons land was vorig jaar hernieuwbaar. Dat blijkt uit cijfers van de energieregulatoren in ons land. De jaren daarvoor was dat aandeel nog gedaald. De Belg wil en krijgt dus vaker groene elektriciteit geleverd en die stroom wordt ook steeds groener, weet dan weer Greenpeace.

Groene stroom
Consumenten veranderen steeds vaker van energieleverancier. Ook dat blijkt uit cijfers van de verschillende energieregulatoren. Vorig jaar stapte 1 op de 5 gebruikers over naar een nieuwe leverancier en dat is een record. Ze doen dat uiteraard om hun energiefactuur te verlagen, maar volgens Greenpeace is er ook een duidelijk ecologisch motief.

Greenpeace publiceert vandaag zijn klassement van energieleveranciers. Uit dat klassement blijkt dat kleine én grote spelers steeds vaker moeite doen om echt groene stroom te leveren. “Steeds meer leveranciers kiezen voor hernieuwbare energie, onder druk van de consumenten”, meent Greenpeace.
Door die “druk” stijgt het aandeel geleverde groene stroom in ons land. De vorige jaren daalde dat aandeel, onder meer door het wegvallen van gunstmaatregelen voor groene­stroomcontracten. Vorig jaar was er dus een stijging tot 30 procent. Het gaat daarbij om de geleverde stroom. De groene energie die mensen of bedrijven opwekken om zelf te verbruiken, komt in deze statistiek niet voor.

Groen wordt steeds groener

Uit het klassement dat Greenpeace heeft opgemaakt, blijkt bovendien dat groene stroom steeds groener wordt. “Er zijn nu al zeven leveranciers die we kunnen aanbevelen en we zien dat zelfs sommige grote spelers proberen om de kwaliteit van hun elektriciteit te verbeteren.”
Toch zijn er nog grote verschillen. Lampiris, dat zich “100 procent groen” noemt, krijgt van Greenpeace een beroerde 6 op 20.  Greenpeace verklaart dat door te zeggen dat Lampiris nog te veel stroom puurt uit verbrandings­installaties en biomassa, en dat het te weinig investeert in echt schone energie.
Marktleider Engie Electrabel scoort 8 op 20. Greenpeace ziet wel hoopvolle tekenen, maar toch komt er nog te veel stroom voort uit gas- en kerncentrales, klinkt het. Bij de “winnaars” zijn enkele coöperaties zoals Ecopower, maar ook Eneco, dat Greenpeace “een voorbeeld” noemt voor de grote energiespelers op de Belgische markt.
Op mijngroenestroom.be kunt u nagaan hoe uw energieleverancier scoort in het klassement van Greenpeace.
Bron: Vrtnws.be
Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply