Skip to main content

België heeft een definitief akkoord bereikt over het afromen van de winst bij energiebedrijven. De commissie Energie heeft 3 wetsontwerpen van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten goedgekeurd.

De 3 specifieke wetsvoorstellen werden in oktober al goedgekeurd door de federale regering en werden in december ter goedkeuring voorgelegd aan het federaal parlement.

3,5 miljard euro

De opbrengsten van de winstafroming worden voor 2022 en 2023 geschat op 3,5 miljard euro. Gezien de extreme volatiliteit van de prijzen is dit een schatting.

‘Het gaat om een oneerlijke situatie recht te zetten’, stelt minister Van der Straeten. In deze crisis zijn er grote winnaars, die meer verdienen dan ze ooit konden denken, en grote verliezers, onze huishoudens en bedrijven die geconfronteerd worden met facturen, hoger dan ze zich ooit konden voorstellen. We kiezen voor het kamp van huishoudens en bedrijven.’

130 euro per megawattuur

Het eerste aangenomen wetsvoorstel behelst een tijdelijke solidariteitsbijdrage van de aardoliesector. De tweede tekst, geïntegreerd in een programmawet, legt een crisisbijdrage van 300 miljoen euro op aan gasnetbeheerder Fluxys. Het derde deel van het drieluik voorziet in een plafond voor de marktinkomsten van elektriciteitsproducenten van kern-, wind- en zonne-energie.

Het algemene principe is om 100 procent van de inkomsten boven de 130 euro per megawattuur te belasten. De heffing wordt toegepast in de periode die loopt van 1 augustus 2022 tot en met 30 juni 2023. Er is voorzien in een uitzondering voor producenten die variabele steun ontvangen, afhankelijk van de elektriciteitsprijs. Voor biomassa, biogas en afval, zal een plafond van 180 euro per megawattuur worden toegepast.

Bron: Solarmagazine.nl, 4 januari 2023