Skip to main content

Wie dacht zijn woning intussen voldoende te hebben geïsoleerd, is eraan voor de moeite. 95 procent van de woningen in Vlaanderen is nog altijd onvoldoende energiezuinig. Experts waarschuwen bovendien dat eigenaars die niet in gang schieten hun huis straks nog amper aan de straatstenen kwijt geraken.
De voorbije jaren was het isoleren van je woning – vooral dan om de energiefactuur gevoelig te laten dalen – haast een volkssport geworden in Vlaanderen, denk bijvoorbeeld aan het leggen van dakisolatie. Maar het interuniversitaire onderzoeksteam Steunpunt Wonen dringt er in een rapport op aan dat isoleren als het ware nog zeker 30 jaar een volkssport moet blijven. Want tegen 2050 moeten in principe alle Vlaamse woningen even energiezuinig zijn als een woning die vandaag volgens de regels van de kunst wordt gebouwd. Zo luidt althans de doelstelling van het Vlaamse Renovatiepact 2050. Maar om daarin te slagen, is er nog een bijzonder lange weg af te leggen.

Stevige prijs per huishouden

Zo rekenden de onderzoekers uit dat amper de helft van alle woningen in Vlaanderen op dit moment gevel- of vloerisolatie heeft. 80 procent beschikt niet over hoogrendementsglas en de helft heeft geen energiezuinige verwarmingsketel. De onderzoekers rekenden ook uit wat zo’n energetische renovatie u gaat kosten: gemiddeld zo’n 40.000 à 43.000 euro.

Of de Vlaming zin heeft om nog extra te isoleren, moet nog blijken. Op dit moment zijn er trouwens geen sancties voorzien voor wie tegen 2050 de norm niet haalt. Experts waarschuwen echter dat onder andere de financiële sector de energiezuinigheid van woningen steeds belangrijker inschat. “Eigenaars die qua isolatie en energiezuinigheid de komende jaren bij de pakken blijven zitten, zullen het straks almaar moeilijker hebben om hun woning te verkopen, of riskeren te moeten verkopen voor een lagere prijs”, zegt ook Benjamin Clarysse, energie-expert bij de Bond Beter Leefmilieu (BBL). Zo krijgen huizenkopers sinds kort via het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC) een duidelijk zicht op welke werken nog nodig zijn om aan de 2050-doelstelling te voldoen, met daarbij ook een schatting van de kostprijs.

Te weinig vaklui

Wie duizelt van de bedragen die nog nodig zijn om zijn of haar huis tegen 2050 voldoende energiezuinig te maken: de Vlaamse regering bekijkt een “interessant SP.A-voorstel”, aldus minister van Wonen Zuhal Demir (N-VA), om deze werken te laten voorfinancieren via energienetbeheerder Fluvius. Je betaalt dan de kosten geleidelijk terug via je energiefactuur.
Opmerkelijk: de bouwsector vreest die enorme hoeveelheid isolatie- en renovatiewerken niet aan te kunnen, onder meer door een gebrek aan vaklui. Sectorfederatie Bouwunie riep de Vlaamse regering gisteren op toe te laten dat in de bouw freelancers worden ingezet. Bouwunie dringt ook aan op een subsidiesysteem dat huiseigenaars die snel in actie schieten bevoordeelt, “om zo te vermijden dat het werkvolume te hoog oploopt naarmate de einddatum nadert.”
Bron: Het Belang Van Limburg, 9 januari 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply