Skip to main content

Onlangs realiseerde Futech op het distributiecentrum van ToyChamp (Nolmans Retail) in Genk een zonnepanelenpark van 2929 zonnepanelen. Het project werd officieel ingehuldigd door Vlaams energieminister Zuhal Demir.

“Dit is toch wel één van de grootste installaties in België”, weet zaakvoerder van Futech Ismaël Ben-Al-Lal. “We produceren hier ongeveer 1 GWh aan elektriciteit. Om u een idee te geven, dat is ongeveer het equivalent van het jaarverbruik van 250 gezinnen.”

Energie steeds duurder

De investering kostte ongeveer 1 miljoen euro, maar is volgens het management van ToyChamp de logica zelf. “We geloven steevast dat energie in de toekomst alleen maar duurder zal worden”, zegt Koen Nolmans, CEO van ToyChamp. “De installatie levert ons een vast rendement, wat natuurlijk wel helpt. Toekomstgericht is dit een goede investering omdat energie steeds duurder wordt.”
De panelen leveren 4 keer meer energie op dan nodig. Het teveel gaat naar het net. Maar op termijn zijn er andere plannen. “Het is onze ultieme droom om het teveel aan stroom dat we opwekken op te slaan in batterijen en mee te geven aan de vrachtwagens die van hieruit de ToyChamp winkels van stroom kunnen voorzien.”

Opmars bij bedrijven

Vlaams energieminister Zuhal Demir huldigde de installatie officieel in. Zij bevestigt dat het aantal installaties in Vlaanderen toeneemt. “We zien vandaag dat vooral gezinnen zonnepanelen plaatsen, goed voor 60% van de panelen. De cijfers van 2019 tonen echter aan dat grote installaties aan een opmars bezig zijn. Ik hoop dat deze trend zich doorzet in de toekomst, want wij hebben hoge doelstellingen te realiseren inzake hernieuwbare energie. We hopen dat veel KMO’s en bedrijven dit voorbeeld volgen.”
Het laatste woord is voor Ismaël Ben-Al-Lal van Futech. “Geld op de bank brengt vandaag weinig op. Investeren in elektriciteit is goedkoper dan elektriciteit aankopen. Een investering in zonnepanelen zorgt voor stabiliteit omdat men voor 20 jaar weet wat de elektriciteitskost is. Dit is toch wel belangrijk voor veel KMO’s.”

Bron: Kanaal Z, Grote zonneparken weer in opmars

Vraag vrijblijvend uw offerte aan!

Leave a Reply