Zonnepanelen produceren op zee gemiddeld 13 procent meer stroom dan op land. In sommige maanden loopt het verschil zelfs op tot 18 procent. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
De onderzoekers hebben een computermodel ontwikkeld voor drijvende zonnepanelen op zee waarin ze de effecten van wind, golven en temperatuur simuleerden. De onderzoekers baseerden zich op meteorologische gegevens van de campus van de Universiteit Utrecht en de Noordzee. Daaruit berekenden ze de opbrengst voor zowel de situatie op land als op zee.
Computersimulatie
“Zonnepanelen op land hebben geen last van golfslag dus je kunt ze onder de ideale hoek plaatsen en daarmee zorgen voor een optimale lichtinval”, vertelt promovendus Sara Golroodbari. “Maar zonnepanelen zijn ook gebaat bij lagere omgevingstemperaturen, want de elektrische verliezen van het zonnepaneelmateriaal nemen af wanneer het kouder is en dat komt de opbrengst weer ten goede. Dan zijn de drijvende panelen weer in het voordeel. Zowel de wind als het zeewater zelf hebben namelijk een afkoelend effect. De temperatuur is op zee bovendien veel gelijkmatiger.”
Bron: Solar Magazine, 8 juni 2020