Vandaag gaat de astronomische zomer van start. Tijdens dit jaargetijde kunnen we ongetwijfeld weer genieten van heerlijk zonnig weer. Maar een onweersbui, al dan niet gepaard met felle hagelbuien, is natuurlijk niet uitgesloten. In welke mate is uw zonnepaneleninstallatie bestand tegen hagel?
Tijdens hun fabricage wordt middels een hagelschadeproef getest of zonnepanelen bestand zijn tegen hagelbuien. In principe zijn zonnepanelen bestand tegen vrij extreme (weer)condities, wat uiteraard niet wil zeggen dat je zomaar met volle kracht een kassei in het glas mag werpen.
In welke mate zonnepanelen bestand zijn tegen hagelbuien is installatiespecifiek. Diverse factoren zoals de hoogte van het dak, de hellingshoek, de blootstelling aan de wind,… dienen in rekening te worden genomen.
Hoe kan ik eventuele hagelschade detecteren in mijn installatie?
De schade aan uw zonnepanelen kan gedetecteerd worden door één paneel van uw installatie te demonteren en dit te onderwerpen aan een elektroluminescentie test.
Bij deze test wordt het zonnepaneel onder stroom gezet waardoor het gaat oplichten. Hiervan wordt dan een foto gemaakt waaruit men duidelijk kan afleiden welke cellen al dan niet een probleem vormen.
Bovenstaande afbeelding toont een zonnepaneel met hagelschade in de cellen van het zonnepaneel. Nochtans is er geen externe schade aan het glas merkbaar.
Is deze schade dan verzekerd?
Schade aan zonnepanelen is gedekt in de brandverzekering, maar de verzekeraar moet wel tijdig op de hoogte gebracht worden. De schade ten gevolge van hagel dient tijdig te worden ingediend om te vermijden dat de garantie vervalt. Bij het openen van het schadedossier zal de verzekeraar altijd foto’s, offertes van herstelling en bewijsstukken opvragen.
Het verslag van elektroluminescentie test kan u gebruiken als bewijsstuk.