Skip to main content

Al decennia wordt er gezocht naar methodes om zonne-energie in de ruimte op te vangen en het naar de aarde te ‘beamen’. Inmiddels lijken er werkende systemen te komen die daadwerkelijk rendabel zijn.
Zonne-panelen in de ruimte hebben als grote voordeel dat ze zonlicht 24 uur per dag kunnen opvangen (voor zover er sprake is van dag en nacht, want daar is natuurlijk geen sprake van in de ruimte). Maar ja, hoe krijg je die energie vervolgens op aarde?
Al decennia roepen onderzoekers, al dan niet geïnspireerd door science-fictionverhalen, dat het mogelijk wordt. Ooit. Inmiddels ís het mogelijk. Althans, zo lijkt het.
Het komt erop neer dat satellieten, uitgerust met zonnepanelen, de ruimte in worden gestuurd om daar zonne-energie op te vangen. De dingen draaien constant naar de zon toe, waardoor ze permanent energie opslurpen.
De satellieten zetten de energie vervolgens om in laserstralen of microgolven die ze naar de aarde sturen. Daar worden ze opgevangen en omgezet naar elektriciteit. Lange tijd was het slechts een droom, een belofte.
China aast op het eerste zonne-energiepark in de ruimte. Het land onderzoekt hoe het 3D-printers de ruimte in kan sturen om ter plekke de satellieten te laten printen. Ergens in de periode 2021 tot 2025 hopen ze een complete vloot op 36.000 kilometer van de aarde te hebben.
Ook de Amerikanen werken aan soortgelijke initiatieven, zegt onderzoeker Paul Jaffe. Hij vergelijkt de potentiële impact van energie uit de ruimte met de impact van gps; zoals we dankzij gps overal op aarde onze locatie kunnen bepalen en kunnen navigeren, zo zullen we in de toekomst volgens hem overal op aarde kunnen beschikken over energie uit de ruimte.
Bron: Financieel Dagblad
Bron foto: US Naval research laboratory

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply