De globale zonnepanelenmarkt groeide in 2018 voor het eerst met meer dan 100 GW. Dit betekent een cumulatieve groei van ongeveer 25%.
De globale geïnstalleerde capaciteit aan zonne-energie bedroeg aan het einde van afgelopen jaar 505 GW. Ter vergelijking: amper 10 jaar was dit slechts 15 GW. Een belangrijke factor in de groei van afgelopen jaar, vooral waarneembaar in Europa en in opkomende markten wereldwijd, zijn de aanhoudende prijsdalingen op de zonnepanelenmarkt.
Ondanks dat de groei van de zonnepanelenmarkt in 2018 beperkt bleef tot ‘slechts’ 25%, is zonne-energie vandaag de snelst groeiende energietechnologie ter wereld.
Op deze manier groeide fotovoltaïsche energie uit tot de meest competitieve optie voor stroomgeneratie in een toenemend aantal markten (residentieel, commercieel en nuts).
Groter dan 1 GW
Maar liefst elf landen voegden tijdens 2018 meer dan 1 GW toe aan hun bestaande capaciteit voor zonne-energie. In 2016 en 2017 waren dit er respectievelijk slechts 7 en 9 landen. Aan het einde van 2018 kenden minstens 32 landen een cumulatieve capaciteit groter dan 1 GW. De grote voortrekkers op het vlak van zonne-energie zijn China, de Verenigde Staten, Japen, Duitsland en India.
Tal van uitdagingen
Om van zonne-energie één van de allerbelangrijkste stroombronnen ter wereld te maken dienen er nog tal van uitdagingen overwonnen te worden. Denk bijvoorbeeld maar aan politieke en regelgevende instabiliteit in tal van landen, uitdagingen op financieel vlak en de behoefte om zonne-energie op een eerlijke en duurzame manier te integreren in bestaande elektriciteitsmarkten- en systemen.
Toch speelt zonne-energie vandaag reeds een significante en steeds belangrijkere rol in de opwekking van elektriciteit in tal van landen.
Bron: EVwind.es