Skip to main content
Wie aan het strijken slaat terwijl de rosbief in de oven staat, de kookwas draait en de elektrische auto aan de stekker hangt, mag vanaf 2022 een hogere elektriciteitsfactuur verwachten. Dan voert de Vlaamse energieregulator VREG een ‘capaciteitstarief’ in, dat rekening houdt met ons piekverbruik.

Van elke 100 euro die uw stroomleverancier u factureert, gaat slechts 35 euro naar de energie zelf. Circa 45 euro dient om de stroom tot bij u te krijgen (daarvan gaat 21 euro naar de aanleg, het beheer en het onderhoud van het elektriciteitsnet). De resterende 20 euro vloeit naar de overheden in de vorm van btw en heffingen. Vandaag wordt onze elektriciteitsfactuur volledig bepaald door de hoeveelheid stroom die we verbruiken. Vanaf 2022 komt daar deels verandering in, meer bepaald voor het onderdeel netbeheer (die 21 euro van hierboven): dat stuk van de factuur zal vanaf dan worden bepaald door uw piekverbruik.

Waarom verandert de berekeningswijze?

‘De energietransitie betekent meer elektrische wagens, meer zonnepanelen en meer warmtepompen. Als we geen maatregelen nemen, zullen de netten op piekmomenten zwaarder belast worden en zullen de huidige kabels mogelijk niet meer volstaan’, klinkt het bij energieregulator VREG. Er zijn dus maar twee opties: ofwel de komende jaren honderden miljoenen investeren in de uitbreiding van het netwerk (en die kosten verhalen op de verbruikers via de elektriciteitsfactuur), ofwel gezinnen en bedrijven ertoe aanzetten hun verbruik beter te spreiden om het net efficiënter te gebruiken. ‘We willen met dit capaciteitstarief de energietransitie mee mogelijk maken en de betaalbaarheid bewaken. We willen de hoge factuur van extra kabels aanleggen, vermijden.’

Welke impact zal dit hebben op de factuur?

De VREG schermt met een pilootstudie bij ruim 8.000 representatieve huisgezinnen waaruit moet blijken dat ‘zowat 60 procent van de gezinnen ofwel minder ofwel maximaal 10 procent meer zal betalen’. Dat betekent dat voor een kleine 40 procent de factuur met minstens 10 procent zal stijgen; bij de helft van die groep loopt de stijging zelfs op tot 30 procent of meer. Maar volgens de VREG kan de nieuwe tarifering een gemiddeld gezin dat onder een maandpiek van 3,15 kilowatt blijft, een besparing opleveren van ongeveer 50 euro per jaar op een jaarfactuur van 852 euro.
In de nieuwe berekeningswijze zal elk huisgezin overigens een minimumbijdrage moeten betalen die overeenstemt met een piekverbruik van 2,5 kW, ongeacht of je die piek haalt of niet. Dat is dus nadelig voor mensen met een laag verbruik en voor tweedeverblijvers.
Vooral grootverbruikers doen er goed aan hun stroomverbruik aan te passen. Wie bijvoorbeeld een elektrische wagen wil opladen terwijl ook de warmtepomp werkt, ziet de netkosten volgens de simulatie van de VREG mogelijk oplopen tot jaarlijks 1.400 euro bij gelijktijdige afname op maximaal vermogen. Bij een spreiding van het verbruik kan dat beperkt worden tot circa 1.000 euro per jaar.

En consumenten die nog geen digitale meter hebben?

Een klassieke meter registreert alleen afname (kWh) en geen pieken (kW), waardoor er geen capaciteitstarief berekend kan worden zoals bij netgebruikers met een digitale meter. Klanten met een klassieke meter zullen sowieso minstens dezelfde bijdrage in de netkosten moeten betalen als wie wel een digitale meter heeft, dus op basis van de hierboven vermelde 2,5 kW.
Bron: De Standaard, 17 augustus 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 3 Comments

 • Marc schreef:

  Net even een berekening gemaakt voor 475kWh nachtverbruik (niet excl.)
  Van de 100€ is er slechts 22,5€ stroom incl BTW incl groen en wkk!
  69€ vervoer waarvan 11€ transport en 7€80 heffingen.
  Of m.a.w. met groen en wkk krijg je voor 18€60 product (elektriciteit) de rest van uw 100€ is overhead!
  Het tot bij u brengen is merkelijk duurder dan het product én gezien we met zijn allen zuiniger worden hebben ze nu een ander potje nodig om de inkomsten op peil te houden.

 • pv eigenaar schreef:

  Ik ben ervan overtuigd dat het verzwaren vh netwerk uitstel zal zijn. We zullen meer en meer energie nodig hebben om evidente redenen. Wereldwijd worden er momenteel een100-tal nieuwe, supergestoficiceerde kerncentrales gebouw van de nieuwste generatie. Ik ken niet de details maar je kan met enige zekerheid zeggen dat de slimme landen anders investeren dan we hier in België doen.
  Vele gezinnen leven nu reeds in armoede, kinderarmoede, sociale netwerken, OCMW, voedselbank …. er moeten meer en meer mensen geholpen worden. België is in verval op alle domeinen …. ik kan nog een tijdje doorgaan maar doe dit niet want we worden allen depressief …..

 • kenny schreef:

  Aan PV EIGENAAR, neen dit is weer eens de zoveelste platte belasting/diefstal van de burger. We moeten constant voor vanalles bij betalen, investeren (zonnepanelen) en bijdragen en waarom? Om het geknoei van overheid en hun diensten te bekostigen. Neem nu de zonnepanelen, kosten nog altijd een aanzienlijk bedrag en voor mensen met een appartement is het al helemaal onmogelijk om deze installatie te voorzien. Pure discriminatie is het devies van regeringen als deze, onkunde en idiotie troef. Ook het feit dat veelgebruikers in deze, die het net toch het meeste belasten toch??? , 32% minder zullen moeten gaan betalen bevestigd voor genoemde. Ik ga in elk geval OFF GRID tegen 2022. Echter, als meer mensen dit gaan doen zullen ze wel een dikke belasting verzinnen om ook dit te compenseren. Het is gewoon wraakroepend.

Leave a Reply