Skip to main content

De wereldwijde installatie van zonnepanelen is dit jaar gegroeid naar een recordomvang van 413 gigawattpiek, een groei van 64 procent. Dat meldt marktonderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BloombergNEF).

Aan het begin van het kalenderjaar ging BloombergNEF er nog van uit dat er dit jaar wereldwijd 315 gigawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd zou worden. Het onderzoeksbureau heeft dat inmiddels al meermaals naar boven bijgesteld.

Recordlage prijzen

Nu 2023 ten einde loopt, installeert de zonne-energiesector wereldwijd recordvolumes en verkoopt deze tegen recordlage prijzen. BloombergNEF heeft zijn bouwprognose voor dit jaar opnieuw verhoogd tot 413 gigawattpiek.
De groei is grotendeels te danken aan China, want de marktonderzoekers merken op dat er tekenen zijn dat de bouw in een aantal andere markten zwakker is dan verwacht. BloombergNEF spreekt van een ‘kater’ waarbij de vraag door de energiecrisis naar 2022 is verschoven en daardoor dit jaar lager uitvalt.

33 gigawattmarkten

Naast China zijn er nog eens 32 landen die meer dan 1 gigawattpiek zonnepanelen installeren wat zorgt voor een recordaantal van 33 gigawattmarkten. China installeert met 240 gigawattpiek veruit het grootste volume zonnepanelen.

Bloomberg verwacht dat de wereldwijde verkopen volgend jaar doorgroeien naar een volume van 511 gigawattpiek.

Schaalvergroting

De groeiende vraag wordt volgens BloombergNEF echter in de schaduw gesteld door de schaalvergroting van de productiecapaciteit. De totale productiecapaciteit van tier 1-fabrikanten wordt voor zonnepanelen door de onderzoekers op 839 gigawattpiek geschat.

De opbouw van voorraden is in Europa volgens de onderzoekers ‘ernstig’ waar sommige residentiële markten iets zwakker zijn dan in 2022 door een afnemende vraag nu de elektriciteitsprijzen gedaald zijn.

Laagste ooit

De zonnepaneelprijzen bevinden zich inmiddels op het laagste niveau ooit en bereikten in de derde week van november een prijs van 12,8 Amerikaanse dollarcent per wattpiek.

Toch constateert BloombergNEF dat de meeste fabrikanten van plan zijn om door te gaan met de productie – gestimuleerd door sterke kasposities – waardoor ze een spelletje kunnen spelen met hun concurrenten over wie het eerst onder de druk bezwijkt en de markt verlaat.

Bron: Solarmagazine.nl, 1 december 2023