De coronacrisis zorgt voor onzekerheid in verschillende sectoren. “Het is een onzekere tijd voor investeringen in hernieuwbare energie”, bevestigt Bram Claeys, directeur van de Vlaamse sectororganisatie voor duurzame energie (ODE), in De Standaard.
Een mix van risico’s ligt volgens Claeys aan de basis van de huidige onzekerheid. Er zijn aanhoudend lage elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkten op korte en middellange termijn. Hiernaast is het stroomverbruik sinds de uitbraak van de coronacrisis zwaar teruggevallen. Tenslotte nam de Vlaamse regering de beslissing om tegen 2025 het huidige steunsysteem van groenestroomcertificaten voor hernieuwbare elektriciteit af te schaffen.
Heeft het dan nog zin om als bedrijf te investeren in een zonnepanelenproject? “Bedrijven die prioriteit geven aan een stabiele elektriciteitsprijs op de lange termijn zullen geld blijven stoppen in een project met zonnepanelen”, zeggen Claeys en Luc Demeyere van energiemakelaar Enbro.
Zonne-energie zonder investering
Ook Futech is er van overtuigd dat een industrieel zonnepanelenproject anno 2020 nog steeds een goed idee is. Het klopt inderdaad dat de coronacrisis gepaard gaat met de nodige onzekerheid. De investering in een zonnepaneleninstallatie dient echter over een termijn van 20 tot 25 jaar beschouwd te worden, wat overeenkomst met de gemiddelde levensduur van een installatie.
Bovendien is het vandaag mogelijk om zonder investering voor zonne-energie te kiezen. Zo ontwikkelde Futech voor zijn industriële klanten (met hoog verbruik) een unieke Recht van Opstal formule. Hierbij neemt Futech de plaatsing van de installatie volledig voor zijn rekening terwijl de klant de energie opgewekt door de zonnepanelen kan gebruiken aan een vooraf vastgelegd gereduceerd tarief. Op deze manier legt de klant zijn elektriciteitsprijs vast voor minstens 25 jaar en wordt hij verder volledig door Futech ‘ontzorgd’.
Direct verbruik
Een belangrijke parameter voor het rendement van uw zonnepanelenproject is de dimensionering van uw installatie in functie van uw verbruik. De tarieven voor het injecteren van elektriciteit in het net liggen immers veel lager dan de tarieven voor de afname van het net. Daarom is het voor de rendabiliteit van uw project cruciaal dat de opgewekte elektriciteit zoveel mogelijk ‘in realtime’ wordt verbruikt.
Vanuit zijn jarenlange ervaring en ingenieursaanpak bent u bij Futech aan het juiste adres om een dergelijke oefening voor uw project uit te werken.