Vermits de meeste van die sloopklare huizen in de stadscentra stonden, is de regeling nu enkel van toepassing in de ‘stedelijke centra’ van Antwerpen en Gent, en provinciesteden zoals Leuven, Brugge en Kortrijk. Omdat de maatregel succesvol blijkt, vraagt Tommelein nu om het toepassingsgebied uit te breiden naar heel Vlaanderen, zo bevestigt het kabinet van de minister.
Niet alleen verdwijnen er op die manier ‘stadskankers’ – verkrotte woningen waaraan veel kandidaat-kopers zich niet durven te wagen vanwege de hoge verbouwingskosten –, het afbreken en heropbouwen moet ook leiden tot betere energieprestaties. “Want om via renovatiewerken zo’n huis voldoende energiezuinig te maken, zou je enorme kosten moeten maken”, zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). “En dan nog is er geen garantie om een goed resultaat, waardoor je achteraf misschien nog steeds met veel te hoge energiefacturen wordt geconfronteerd.”
Dillen is een vurig voorstander van de uitbreiding van de regelgeving naar heel Vlaanderen. “Je vindt dat type woningen in elk Vlaams dorp, en zeker niet alleen in de steden.” Maar hij geeft toe dat de afweging tussen renoveren en platgooien geen evidente beslissing is. “Vanaf een woning een volledig nieuw dak (inclusief gebinte), nieuwe ramen en deuren en een volledig nieuw verwarmingssysteem nodig heeft, raden we mensen aan om de afweging te maken. Breng daarbij nog de lage energiefacturen in rekening van een nieuwe, energiezuinige woning, en de keuze is snel gemaakt.”
Bron: Het Nieuwsblad
Met een lager btw-tarief gaat Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open VLD) mensen proberen aan te moedigen oude, energieverslindende woningen af te breken. In plaats van die te renoveren komt er volgens hem beter een nieuwe, energiezuinige woning in de plaats. Nu is zo’n regeling enkel in de grote steden van kracht. “Terwijl er overal in Vlaanderen woningen staan die eigenlijk niet meer te renoveren zijn”, zegt ook de bouwsector.