Wie het comfort van zijn woning verhoogt, riskeert meer belastingen op die woning te moeten betalen. Het is echter een misverstand dat energiebesparende ingrepen tot een hoger kadastraal inkomen leiden.
Steeds meer Belgen renoveren hun woning. Dat blijkt uit de bouwbarometer van de Bouwunie en de Confederatie Bouw. Tegelijkertijd valt het aantal premieaanvragen alsmaar terug. Volgens cijfers van het Vlaams Energieagentschap (VEA) waren er vorig jaar nog 23 procent minder premie-aanvragen voor energiebesparende investeringen dan in 2017, en 30 procent minder dan in 2016.
Het VEA wijt dat onder meer aan de vrees die bij huiseigenaars bestaat dat een renovatie van de woning gepaard gaat met een verhoging van het kadastraal inkomen (KI). Door een premie aan te vragen, vrezen Belgen dat ze uiteindelijk meer belastingen op hun woning zullen moeten betalen. Die vrees is echter ongegrond. Energiebesparende maatregelen beïnvloeden het KI immers niet.
Zonnepanelen geen impact
“Veel mensen denken dat het kadastraal inkomen van een woning stijgt door energiebesparende maatregelen”, zegt Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap. “Hierdoor vragen ze de premies niet aan. Maar eigenlijk heeft isoleren op zich geen invloed op je KI. Enkel wanneer je bijvoorbeeld onder je dak ook een extra slaapkamer zou inrichten, moet je het kadaster op de hoogte brengen. Daardoor zal het KI stijgen en moet je meer belastingen betalen. Ook het vervangen van je ramen of het installeren van zonnepanelen heeft geen impact op je KI.”
Meer info over de verschillende premies vindt u hier.
Bron: De Tijd en Het Nieuwsblad