Skip to main content
De Vlaming, en vooral mensen die in mindere omstandigheden leven, veranderen nog te weinig van energieleverancier. Dat kan nochtans een aardige cent opleveren. Dat blijkt uit het marktrapport van marktregulator VREG.

De Vreg peilde bij 1.001 Vlaamse gezinnen en bedrijven naar hoe bewust ze met hun energiefactuur omspringen. Daaruit komen zeer tegenstrijdige antwoorden naar voor. Hoewel meer dan 70 procent aangeeft dat ze het belang van de energiekosten binnen het gezinsbudget inzien, kent 56 procent zijn elektriciteitsverbruik en 60 procent het aardgasverbruik niet. Meer dan een op de vijf ondervraagden zegt zelfs de eindfactuur niet bekeken te hebben.
Opvallend is ook dat, hoewel er nog nooit zoveel werd gewisseld van leverancier, 30 procent van de gezinnen zegt dat de vrijmaking van de energiemarkt geen goede zaak is.
Besparen
Nochtans kan een energieswitch een aardige cent opleveren: een gezin met een gemiddeld verbruik dat op 1 september van dit jaar koos voor het goedkoopste energiecontract kon 94 en 155 euro besparen voor respectievelijk elektriciteit en aardgas. Voor bedrijven bedroeg de besparing 726 en 692 euro.
Uit het rapport van de VREG blijkt ook dat de elektriciteitsfactuur de laatste twee jaar fors is gestegen. Een gemiddeld gezin betaalde twee jaar geleden ongeveer 600 euro per jaar voor elektriciteit. Dat is nu opgelopen tot gemiddeld 950 euro. De prijs van gas is gedaald, maar de factuur bevat wel steeds meer kosten die niet voor de leverancier zelf zijn bestemd zoals transportkosten of heffingen.
Prijs blijft voor 84 procent van de mensen de belangrijkste drijfveer voor een wissel. Ook groene stroom is voor bijna een op de twee een goede reden. Voorlopig heeft nog iets meer dan de helft van de mensen geen groen contract, van wie 42 procent zegt hier ook geen verandering in te brengen. Iets meer dan vier op de tien van deze respondenten gelooft dat groene stroom duurder is. Maar, zegt Van Evercooren “gemiddeld genomen is groene stroom niet duurder en tijdens bepaalde periodes was het zelfs goedkoper”.
Globaal genomen is de Vlaams energieregulator tevreden met de participatiegraad van gezinnen en bedrijven. Maar het is verontrustend dat er nog steeds een significante bevolkingsgroep weinig tot niet geïnformeerd geraakt. Zo gelooft 16 procent dat ze een verbrekingsvergoeding zouden moeten betalen als ze vroegtijdig overstappen, nochtans is dit al afgeschaft sinds 2012. Daarnaast kiest een kwart van de mensen niet bewust voor een energieleverancier. Daarom zal de Vreg “blijvend inzetten op het informeren van bedrijven en gezinnen, ook de kwetsbare groepen”, besluit Van Evercooren.
Bron: Het Nieuwsblad

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply