Skip to main content

Nergens staan meer zonnepanelen per vierkante kilometer dan in Vlaanderen.

Met 190 kilowatt per duizend vierkante kilometer neemt Vlaanderen de wereldwijde koppositie in qua zonne-energiecapaciteit. Dat staat in het rapport ‘Cleantech in Vlaanderen 2016’, dat morgen wordt gepresenteerd. Het rapport is opgesteld door i-Cleantech Vlaanderen, een samenwerkingsverband tussen alle belanghebbenden in de sector. Vlaanderen scoort zelfs beter dan Duitsland, dat de reputatie heeft voorop te lopen in groene energie. In Duitsland staat 111 kilowatt per duizend vierkante kilometer.
Als je de intensiteit uitdrukt in capaciteit per honderd inwoners staat Vlaanderen op de tweede plaats. Met 49 kilowatt per honderd inwoners doet Duitsland het beter. Maar Vlaanderen staat met 38 kilowatt wel vóór een zonovergoten land als Italië, dat strandt op 31 kilowatt per honderd inwoners. Binnen Vlaanderen is Limburg de provincie met de hoogste dichtheid aan zonnepanelen, met Overpelt als uitschieter.
De hoge dichtheid is het resultaat van de gulle subsidiëringsregels die jarenlang van kracht waren. Dat is ook de reden dat de zonnecapaciteit in Vlaanderen niet sterk meer aangroeit. Er is nog wel een lichte groei, maar die valt in het niet bij die van andere Europese landen. Landen met een lage dichtheid aan zonnepanelen maken nu een inhaalslag. Maar op Italië na halen de meeste landen een dichtheid die maar een fractie is van die in Vlaanderen.
Wat betreft andere cleantech-sectoren scoort Vlaanderen wat minder hoog op de Europese ranglijst. De windmolendichtheid is de op vijf na hoogste in Europa. Met 50 kilowatt per duizend vierkante kilometer komt Vlaanderen na Duitsland, Denemarken, Nederland, Groot-Brittannië en Portugal. Wallonië scoort op dit gebied opvallend beter. Dat is mee te danken aan de minder grote bevolkingsdichtheid in het zuiden van het land.
De laadpalendichtheid behoort tot de Europese middenmoot. Gemeten per duizend vierkante kilometer weg doet België het niet slecht met een vierde plaats, maar afgezet tegen het aantal inwoners wel. Aparte cijfers voor Vlaanderen zijn niet beschikbaar wat deze indicator betreft.
Bron: De Standaard, 23 november 2016

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply