Skip to main content

Kleine Vlaamse KMO’s betalen 24 procent meer voor hun stroom dan concurrenten in onze buurlanden, becijferde UNIZO. De zelfstandigenorganisatie pleit voor een plafond.
Een Vlaamse kmo met een verbruik van 50 megawattuur betaalt jaarlijks ruim 12.000 euro voor haar stroom. In de buurlanden ligt de gemiddelde elektriciteitsfactuur voor een gelijkaardig bedrijf 2.885 euro lager. Dat blijkt uit een studie van Unizo. De ondernemersorganisatie vraagt dat de onderhandelaars voor de Vlaamse regering het concurrentienadeel voor Vlaamse bedrijven aanpakken.

Verschillende studies van onder andere de energieregulator CREG en de consultants PwC en Deloitte wezen eerder al op een grote energiehandicap voor Vlaamse en Belgische bedrijven. De focus daarbij lag veelal op de grote industriële stroomverbruikers.

241 euro per MWh

Unizo focust op de kleinere kmo’s. Die nemen net als de gezinnen stroom af op het laagspanningsnet. Kmo’s tekenen voor zo’n 15 procent van het elektriciteitsverbruik in Vlaanderen. Hun gemiddelde elektriciteitsprijs bedraagt 241 euro per megawattuur, 58 euro meer dan wat gelijkaardige bedrijven in Nederland, Frankrijk en Duitsland betalen.

id=”geom_inter_1567061292076_56_28″>De energiehandicap is niet het gevolg van de elektriciteitsprijzen, wel van tal van heffingen, bijdragen en toeslagen op de elektriciteitsfactuur. Om het concurrentienadeel op te heffen pleit Unizo ervoor werk te maken van een energienorm, een soort plafond op de energiefactuur. Naar analogie met de loonnorm zou de elektriciteitsfactuur dan niet sneller mogen stijgen dan die in de buurlanden.

362,7 miljoen

Unizo-topman Danny Van Assche noemt de energiehandicap ‘onaanvaardbaar’. ‘De Vlaamse overheid kan dat oplossen door een groot deel van de openbaredienstverplichtingen (zoals openbare verlichting en goedkope stroom voor gezinnen in armoede) uit de distributienettarieven te halen en ze te financieren met algemene middelen’, zegt Van Assche.
Unizo becijferde dat jaarlijks 362,7 miljoen euro nodig is om de elektriciteitsfactuur voor kleinere Vlaamse kmo’s op het niveau van onze buurlanden te brengen. Hoeveel er dan nog nodig is om ook de energiefactuur voor grote bedrijven en gezinnen te verlichten, bracht Unizo niet in kaart.
Bron: Tijd.be, 29 augustus 2019

KMO-formule Futech

In tijden van hoge energieprijzen is de investering in zonnepanelen uiteraard extra interessant. Speciaal voor de KMO van vandaag werkte Futech een unieke KMO-formule uit. Met deze formule kan u als zaakvoerder van een KMO genieten van een industriële zonnepaneleninstallatie met de voordelen van een residentiële installatie.

 

Edibo KMO
Vraag vrijblijvend uw offerte op maat aan!

Leave a Reply