Waar de injectievergoeding voor Vlaamse consumenten met zonnepanelen en een variabel energiecontract in september 2022 piekte op een recordhoogte van 51 eurocent per kilowattuur voor klanten met een enkelvoudig tarief, is die de afgelopen 1,5 jaar aanhoudend gedaald. Voor vaste contracten ligt de injectievergoeding juist tientallen procenten hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
2 energiecontracten
Vlaamse consumenten en bedrijven die zonnepanelen op hun dak leggen, moeten sinds 1 januari 2021 niet 1 maar 2 energiecontracten afsluiten: één voor de stroom die ze aankopen en één voor de stroom die ze verkopen. Door het afsluiten van een injectiecontract kunnen Vlamingen voor de geïnjecteerde stroom van hun zonnepanelen een injectievergoeding krijgen. Bij een contract met een enkelvoudig tarief is er sprake van 1 injectietarief. Bij een tweevoudig tarief is er sprake van 2 verschillende injectietarieven, voor dag en nacht. Afhankelijk van de gemeente en de netbeheerder loopt het nachttarief tussen 21 uur en 6 uur of tussen 22 uur en 7 uur. Bovendien bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor contracten met een vast tarief of een variabel tarief.
Variabele contracten: 2 tot 3 eurocent
De Vlaamse energieregulator VREG houdt de ontwikkeling van de injectievergoedingen, maar ook de elektriciteitsprijzen, nauwgezet bij. Na in september 2022 hun absolute hoogtepunt te hebben beleefd, zijn de injectievergoedingen voor zonnepaneeleigenaren met een variabel energiecontract in het afgelopen kwartaal gedaald. Voor consumenten met een enkelvoudig tarief en een variabel energiecontract was de vergoeding begin 2023 nog 15,1 eurocent per kilowattuur, maar bedraagt die inmiddels nog maar 2,6 eurocent per kilowattuur. Ten opzichte van vorig jaar maart stond de vergoeding deze maand maar liefst 72 procent lager. Bij een tweevoudig tarief is de vergoeding voor consumenten overdag eveneens met bijna 72 procent gedaald. Voor bedrijven met een variabel energiecontract is de daling van de injectievergoeding vergelijkbaar.
De 2 onderstaande grafieken tonen de ontwikkeling van de injectievergoedingen voor woningen en bedrijven met een variabel energiecontract voor enkelvoudige en tweevoudige tarieven (red. dag en nacht).
Vaste contracten: tot 33 procent hoger
De injectievergoeding bij vaste contracten is sinds dit kalenderjaar gestabiliseerd op een niveau van ruim 7 eurocent per kilowattuur. In de eerste helft van 2023 bevonden de vergoedingen zich nog een stuk lager. Deze maand bevinden de injectievergoedingen voor consumenten met een vast energiecontract zich zelfs op een niveau dat tot 33 procent hoger ligt dan in maart 2024.
De 2 onderstaande grafieken tonen de ontwikkeling van de injectievergoedingen voor woningen en bedrijven met een vast energiecontract voor enkelvoudige en tweevoudige tarieven (dag en nacht).