Het Vlaams Parlement heeft een voorstel aangenomen waarmee de tekst van het Energiedecreet zo gewijzigd wordt, dat eigenaren van zonnepanelen met terugwerkende kracht geen dubbele rekening van de netkosten krijgen.
Energiedecreet
Om de dubbele rekening te voorkomen, heeft het Vlaams Parlement nu gestemd voor het toevoegen van de volgende passage aan het Energiedecreet: ‘de tariefmethodologie zorgt ervoor dat het niet mogelijk is dat meermaals aardgas- of elektriciteitsdistributienettarieven worden aangerekend voor hetzelfde gebruik van het aardgasdistributienet of elektriciteitsdistributienet’.
Bovendien wordt een artikel toegevoegd om met terugwerkende kracht te faciliteren: ‘de VREG kan eenmalig de tariefmethodologie en de elektriciteitsdistributietarieven met terugwerkende kracht aanpassen om te verhinderen dat aan prosumenten tweemaal elektriciteitsdistributienettarieven worden aangerekend voor hetzelfde gebruik van het elektriciteitsdistributienet, zoals is ontstaan als gevolg van arrest nr. 5/2021 van 14 januari 2021 van het Grondwettelijk Hof.’.
Onrechtvaardig
Het arrest van het Grondwettelijk Hof waar eerder dit jaar de terugdraaiende teller werd vernietigd, kende enkele nadelige gevolgen. Zo moesten op 1 maart 2021, de dag van de bekendmaking van het arrest, de meterstanden van zonnepaneeleigenaren – oftewel prosumenten – met digitale meters worden uitgelezen en doorgegeven aan de leveranciers.
Op basis van deze data zou een tussentijdse berekening en factuur worden gemaakt. Dit had als gevolg dat mensen met zonnepanelen en een terugdraaiende teller met een groot verbruik in de herfst en winter, en dat normaal zouden compenseren met een hoge productie in de zomer, nu een volgens de meerderheidspartijen ‘onrechtvaardige en niet billijke afrekening voorgeschoteld kregen’. Omdat het Energiedecreet stelt dat ‘de tarieven die van toepassing zijn, niet met terugwerkende kracht kunnen worden aangepast’ was tot op heden een oplossing voor dit probleem niet mogelijk.
Wachten op VREG
De Raad van State heeft al een positief advies uitgebracht over het voorstel en stelt dat de Vlaamse energieregulator VREG in actie kan komen om een regeling uit te werken. Of dat zal gebeuren, is nog onduidelijk omdat de VREG de mening is toegedaan dat er geen sprake is van dubbele netkosten.
Bron: Solarmagazine.nl, 4 juni 2021