Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) heeft in 2021 al 150 aanvragen van eigenaren van zonnepanelen ontvangen voor de subsidie op thuisbatterijen. Dat meldt minister van Energie Zuhal Demir.
Prosumenten
Desondanks is het budget waarschijnlijk niet toereikend. Dit is toe te schrijven aan de plots toegenomen interesse in thuisbatterijen doordat het Grondwettelijk Hof het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen heeft vernietigd om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden.
Het gebruik van een thuisbatterij kan zonnepaneeleigenaren helpen om het zelfverbruik van zonnestroom te verhogen. Minister Demir hierover: “Wij hebben een rondvraag gedaan bij de sector en uit de gegevens van de sector verneem ik dat een thuisbatterij geregeld als optie wordt voorzien in de offertes voor een nieuwe zonnepaneleninstallatie vanaf 2021. De mensen die nu zonnepanelen leggen, kijken ook ineens naar een thuisbatterij. Maar gezien het arrest van het Grondwettelijk Hof en de vernietiging van de terugdraaiende teller bij de 101.000 bestaande prosumenten die reeds over een digitale meter beschikken, merk ik dat die doelgroep met interesse naar de thuisbatterij kijkt en daar redelijk wat vragen over stelt.”
Zelfverbruik verhogen
Met de 150 aanvragen voor de batterijpremie die dit jaar al ontvangen zijn, ligt het aantal subsidieaanvragen in 1 maand al gelijk aan het hele vorige kalenderjaar.
De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir meldde overigens eerder al aan het Vlaams Parlement een verlaging van het btw-tarief op thuisbatterijen te onderzoeken. Het btw-tarief zou verlaagd moeten worden van 21 naar 6 procent. Dit zou het aanschaffen van thuisbatterijen voor zonnepaneeleigenaren aantrekkelijker moeten maken.
Budget opnieuw bekijken
“Gezien het arrest van het Grondwettelijk Hof lijkt het mij nu aangewezen om zowel het budget als het bedrag opnieuw te bekijken en om eigenaars van zonnepanelen te ondersteunen om het zelfverbruik te verhogen en zo de rentabiliteit van hun investering te verbeteren. Ik ga zeker de nodige budgetten voor de batterijpremie vrijmaken.”
Bovendien overweegt de minister de subsidieregeling te verlengen tot en met 2022. “Belangrijk hierbij is dat de steunhoogtes regelmatig geëvalueerd worden om niet te oversubsidiëren. Ik vind het belangrijk om het jaar na jaar te herbekijken. Door het arrest van het Grondwettelijk Hof ga ik de verlaging die we normaal zouden doorvoeren, herbekijken. Voor volgend jaar zullen we de nodige budgetten vrijmaken, maar we zullen ook moeten kijken naar vraag en aanbod en naar hoe de markt evolueert. We zullen de steunhoogtes regelmatig evalueren.”
Wilde verhalen over terugverdientijd
Omdat uit berekeningen van het VEKA blijkt dat een thuisbatterij niet in alle gevallen een rendabele investering – ook met inbegrip van de premie – is, heeft Demir het agentschap gevraagd om op zijn website zo snel mogelijk meer objectieve en wetenschappelijk onderbouwde informatie te verspreiden.
“Het is belangrijk voor ieder die een thuisbatterij wil installeren, dat men eerst voldoende betrouwbare informatie heeft en die ook grondig doorneemt alvorens mee te gaan in wilde verhalen van sommige installateurs”, aldus Demir. “Ik zeg niet dat ze allemaal zo zijn, maar ik heb toch al een aantal offertes gezien waarbij ik denk dat we dringend objectieve en goed onderbouwde informatie moeten geven.”
Bron: Smartstoragemagazine.nl, 10 februari 2021