Skip to main content

Onlangs sprak Vlaams energieminister Bart Tommelein de ambitie uit om in het kader van de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie maar liefst 6,4 miljoen extra zonnepanelen te plaatsen in Vlaanderen. Is deze prognose realistisch?
Tommelein
“Toch wel”, reageert Tommelein in Het Belang Van Limburg. “Eerst en vooral moeten mensen beseffen dat zonnepanelen zeer rendabel zijn. Ik had tot vijf jaar geleden zonnepanelen met het oude subsidiesysteem. Mijn opbrengst is nu hoger dan toen ik nog subsidies kreeg. Dat komt omdat de panelen goedkoper en efficiënter zijn geworden. Ik zit aan een rendement van 6% per jaar. In acht jaar tijd verdien ik mijn investering terug. Mijn panelen gaan zeker twintig jaar mee.”

Fiscale stimulans

Niet iedereen is in de mogelijkheid om zonnepanelen te leggen. “Neen, maar ik wil wel een fiscale beloning uitwerken voor buurtbewoners die samen in zonnepanelen of een windmolenpark investeren. Europa legt ons op dat we tegen 2020 liefst 10,34% van onze energievoorziening uit hernieuwbare energie moeten halen. Dat kan alleen maar als mensen inzien dat ze zelf groene energie kunnen opwekken door te investeren in zonnepanelen en windturbines.”
“We gaan natuurlijk geen zonnepanelen meer subsidiëren die mensen op hun eigen dak leggen. Maar ik wil wel een fiscale stimulans uitwerken voor ouders die samen investeren in zonnepanelen op het dak van de school van hun kinderen. Of voor klanten die investeren in zonnepanelen op het dak van een supermarkt. In Duitsland en Oostenrijk passen veel supermarkten dat al lang toe. In Vlaanderen zijn we daar te weinig mee bezig. Omwonenden die samen in een windmolen- of zonnepanelenproject investeren, halen makkelijk een rendement van 5 à 6% per jaar. Dat is minstens vijf keer zoveel als op een spaarboekje.”

Turteltaks

Vorige maand heeft het Grondwettelijk Hof de zogenaamde Turteltaks, een heffing van 100 euro per jaar op de energiefactuur van een gemiddeld gezin, afgeschaft vanaf 2018. Wat komt er in de plaats? “Ik heb eerder al gezegd dat er geen nieuwe taks komt en ik blijf daar bij. Mede dankzij de extra energieheffing die mijn voorgangster Annemie Turtelboom heeft opgelegd, is de schuld uit het verleden onder controle. We kunnen er het overschot aan groenestroomcertificaten in de komende jaren mee wegwerken.”
Betekent dit dan dat we niets extra meer moeten bijbetalen? “Het zou kunnen dat ik de energieleveranciers verplicht om een groter aandeel van de stroom die ze aan klanten leveren, groen te maken. Nu is dat 20,5%. De energieleveranciers kunnen de meerkost van het aankopen van groenestroomcertificaten doorrekenen aan hun klanten, waardoor een gezin met een gemiddeld verbruik in dat geval maximaal 10 euro per jaar meer zal moeten betalen. Veel minder dus dan die 100 euro. Maar ik weet nog niet of het nodig zal zijn om dat aandeel groene energie op te drijven. Ik wacht nog op enkele berekeningen.”

Historische schuld

De netbeheerders bezaten een historische schuld van 1,1 miljard euro aan groenestroomcertificaten. Hoe staan zij er momenteel voor? “Mede dankzij de extra energieheffing die mijn voorgangster Annemie Turtelboom heeft opgelegd, zal het lukken om de schuldenberg af te bouwen. Want we hebben het geld van die heffing gebruikt om certificaten bij de netbeheerders op te kopen. Tegen het einde van de legislatuur, in 2019 dus, zal de berg certificaten dus helemaal zijn afgebouwd.”
Bron: HBVL Plus, 22 juli 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply