De kans is klein dat een schadeclaim tegen de Vlaamse overheid, omdat de Turteltaks door het Grondwettelijk Hof nietig is verklaard, tot iets leidt, oordelen specialisten.
‘Zeer creatief van Michel Maus, de kans op slagen is zeer beperkt’, zeggen specialisten. Fiscaal expert Maus oppert in Het Nieuwsblad dat het ‘elke Vlaming vrij staat om een schadevergoeding te eisen’ tegen de Vlaamse energieheffing, nadat die donderdag door het Grondwettelijk Hof werd vernietigd.
Door De Tijd gecontacteerde fiscale advocaten laten zich zeer voorzichtig uit over de slaagkansen. ‘De kans is uiterst beperkt dat een rechtbank tegen het arrest van het Grondwettelijk Hof zal ingaan. Het Grondwettelijk Hof heeft expliciet beslist dat de Turteltaks voor de jaren 2016 en 2017 behouden blijft’, zegt een advocaat.
Het Grondwettelijk Hof kan voor alle duidelijkheid ook perfect beslissen om een taks te vernietigen en ze om juridische of administratieve redenen voor het voorbije en dit jaar toch te behouden.
‘Zeer sceptisch’
Ook Test-Aankoop is ‘zeer sceptisch over de slaagkansen’ van schadeclaims tegen de Turteltaks, zegt de consumentenorganisatie in een reactie. Woordvoerder Simon November benadrukt wel dat het ‘een interessant denkspoor’ is en dat Test-Aankoop ze verder laat onderzoeken.
Test-Aankoop legde de stelling ook al voor aan een grondwetspecialist. ‘Die is zeer sceptisch over de slaagkansen. Het is namelijk een prerogatief recht van het Grondwettelijk Hof om iets te vernietigen en daarbij te bepalen vanaf wanneer de vernietiging ingaat’, bevestigt November. ‘Dat heeft het hof hier ook gedaan: de taks blijft voor 2016 en 2017 nog gelden. Wij achten het dus weinig waarschijnlijk dat mensen naar de vrederechter kunnen stappen voor een schadevergoeding. We laten het wel verder onderzoeken.’
Ondertussen heeft Dolor, een andere consumentenorganisatie, al laten weten dat het een groepsvordering start na de vernietiging van de Turteltaks. Het zal voor iedereen die kan aantonen dat hij of zij slachtoffer is geworden van de heffing, een morele schadevergoeding van 500 euro eisen van de Vlaamse overheid. Ook hier is de slaagkans om dat te bekomen van een rechter zo goed als onbestaande. De schadevergoeding die Dolor eist is immers een veelvoud van de betaalde heffingen, voor een doorsnee gezin en over 2016 en 2017 samen zo’n 200 euro.
‘Grote belangstelling’
De organisatie AngryMob van twee Belgische juristen, die groepsclaims organiseert, zette op haar online platform inmiddels al een actie op. Daar hadden vrijdag in het begin van de namiddag al meer dan 600 mensen zich ingeschreven.
AngryMob stelt dat het inderdaad niet kan de taks als zodanig terug te vorderen. De advocaten menen echter de redenering van het Grondwettelijk hof te kunnen betwisten, dat de taks voor de voorbije jaren overeind blijft omwille van de rechtszekerheid. Rechtszekerheid kan niet primeren op wettelijkheid volgens AngryMob, dat verwijst naar princiepsbeslissingen van hogere Europese rechtbanken.
De organisatie gaat niet voor een terugbetaling van de taks maar voor een schadevergoeding, al stelt ze nu al dat de 500 euro die Dolor daarop plakt volstrekt onhaalbaar is.
‘We werken met een collectieve dagvaarding in naam van veel individuele klagers’, licht advocaat Christoph De Preter toe. ‘Het klopt dat zowat enkel Test-Aankoop een class action suit kan opstarten, maar het is perfect mogelijk via een collectieve procedure te ageren.’
Bron: De Tijd, netto