Skip to main content

Voor zonnepaneleninstallaties met een omvormervermogen <10 kW (kVA) ontvangt u vandaag niet langer groenestroomcertificaten. Bij grotere installaties worden er wel nog certificaten toegekend op basis van de zogenaamde bandingsfactor. Een overzicht.
Groene stroom
De bandingfactor bepaalt hoeveel groenestroomcertificaten een hoeveelheid groenestroomproductie oplevert. De bandingfactor voor zonnepanelen volgt de elektriciteitsprijzen.
Jaarlijks herberekent het VEA de bandingfactoren voor bestaande installaties (actualisatie). Wijkt de herberekening meer dan 2% af van de geldende bandingfactor, dan kan de bandingfactor aangepast worden.
Het steunsysteem kent een aantal wijzigingen vanaf 1 april 2018:

  • Steunperiode wordt 10 jaar: de bandingfactor blijft een projectrendement van 5% garanderen, terwijl de steunperiode van 15 jaar naar 10 jaar teruggebracht wordt. U ontvangt de steun waar u recht op heeft voortaan dus sneller!
  • De steuncategorie voor PV-installaties groter dan 10 kW tot en met 250 kW wordt opgesplitst:
    in een categorie +10-40 kW en een categorie +40-250 kW. Beide categorieën krijgen een eigen bandingfactor.
  • Nieuwe PV-installaties met de financiële participatie van burgers ontvangen meer steun: projecten waarin minstens 200 burgers participeren, komen in aanmerking voor deze hogere bandingfactor.

In de tabel ziet u voor elke periode de geldende bandingfactor en tussen de haakjes hoeveel kWh de installatie tijdens deze periode moet produceren voor een groenestroomcertificaat. Het vermogen is het maximaal AC-vermogen van de omvormer:
Bandingsfactor zonnepanelen
Bron: Energiesparen.be

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • japs schreef:

    Beste,
    Kan het zijn dat de berekening van de kwh B.V. 1468 kwh verkeerd is en moet zijn 14,68 kwh ?.
    1468 kwh is omgerekend één miljoen vierhonderd achtenzestig WAT, en ik zie niemand particulier dit op zijn huis dak plaatsen, en alleen al voor de omvang van zulke installatie. Ja dit kan wanneer een dak groot genoeg is, en panelen gebruikt worden die het vermogen hebben van 1OOO WAT per paneel, en er dan meer dan 12 van geplaatst worden, maar één paneel van 1000 WAT kost nu nog zo’n € 2.000,00 en dat dat vormt dan een minimum investering van € 24.000,00 WIE KAN DAT BETALEN ALS PARTICULIER, GOE BEZIG Tommelijn ?.

Leave a Reply