Het plan om te bestuderen of ons land een nieuwe kerncentrale moet bouwen, kan maar op weinig bijval rekenen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) spreekt van een achterhaalde techniek. MR-voorzitter Olivier Chastel is er dan weer zeker van dat de cijfers zullen aantonen dat een nieuwe centrale ‘onbetaalbaar’ is.
Donderdagavond lekte uit dat de federale regering ook de bouw van een nieuwe kerncentrale tegen 2040 als optie onderzoekt. Maar dat is slechts één van de scenario’s voor het toekomstig energiebeleid. Voorlopig durft niemand pleiten om die optie ook uit te voeren.
Hernieuwbare toekomst
Zo benadrukt Vlaams minister Tommelein dat het gaat om een techniek ‘uit het verleden’, en dat de toekomst aan de hernieuwbare energie is. In een reactie aan de nieuwsdienst van de VRT meldt Tommelein dat hij geen principiële bezwaren heeft tegen het onderzoek op zich, maar dat het nutteloos is. ‘Ze kunnen berekenen wat ze willen, de vraag is wat de zin daarvan is. Er is in 2015 heel duidelijk afgesproken dat we een kernuitstap proberen te bereiken tegen 2025. Als we die willen bereiken, moeten we investeren in hernieuwbare energie, en niet in een centrale die pas binnen 20 jaar operationeel zal zijn.’
Hernieuwbare energie is de toekomst, kernenergie is het verleden #energiepact
— Bart Tommelein (@Barttommelein) 11 januari 2018
Ook van aan de kant van de Franstalige liberalen komt er tegenkanting. Het energiepact voorziet geen nieuwe kerncentrale, verklaarde MR-voorzitter Olivier Chastel donderdagavond op ‘Jeudi en prime’ op La Une. Hij verwacht dat het onderzoek van zijn partijgenote federaal minister van Energie Marie Christine Marghem ook zal aantonen dat een nieuwe kerncentrale ‘onbetaalbaar’ is.
Het zou dan ook gaan om een ‘volledig theoretische’ denkoefening waarbij rekening wordt gehouden met zowel ‘minimalistische als maximalistische hypotheses’. Chastel wees erop dat het regeerakkoord een kernuitstap tegen 2025 voorziet. In het ontwerp van energiepact, dat de vier ministers van Energie van het land hebben onderhandeld, is de bouw van een nieuwe kerncentrale niet voorzien, benadrukte hij.
‘Absurd’
Ook CD&V-Kamerlid Leen Dierick verwacht geen heil van een nieuwe kerncentrale. ‘Elk scenario, zelfs een dom scenario, mag berekend worden. Als we maar de timing respecteren en tot een energiepact komen’, zegt ze.
Ook bij de oppositie krijgt het plan weinig bijval. Zo stelt Groen-Kamerlid Christophe Calvo dat de berekening enkel kan aantonen hoe ‘absurd’ dit scenario is. Kathleen Van Brempt (SP.A) meent dat de regering het geld beter zou investeren in hernieuwbare energie en energiebesparing dan ‘ in nutteloze studies’.
Bron: De Standaard, 11 januari 2017
jaja ga maar weer enkele jaren aan het rekenen.
ook een vorm van jobcreatie
de rekening wordt toch betaald door de consument.