Skip to main content

Netbeheerder Fluvius heeft beslist om de grens van grootschalige productie-installaties te verhogen van 10 naar 25 kVA. Dit zorgt ervoor dat er voor installaties tot 25 kVA geen netstudie meer moet aangevraagd worden. Opgelet: wanneer een particulier een PV-installatie van meer dan 10 kVA plaatst, moet hij zich wel nog altijd registreren als zelfstandige en naast administratieve verplichtingen onder andere ook belastingen betalen op de inkomsten uit de injectie.

Ter herinnering:  het omvormervermogen van de installatie kan een significante impact hebben op de business-case van zonnepanelen. Zo mag er op een enkelfasige netaansluiting maximaal 5 kVA omvormervermogen geplaatst worden en moet er voor installaties met een omvormervermogen van meer dan 30 kVA een externe netontkoppelbeveiliging geplaatst worden.

Netstudie

In het verleden was een netstudie verplicht vanaf 10 kVA en gratis tot 25 kVA. Door deze wijziging van Fluvius moet er voor productie-installaties met een omvormervermogen tot 25 kVA geen netstudie meer aangevraagd worden. Dit is de som van de vermogens van uw PV-installatie, batterij en vehicle-to-grid omvormer.

Voor installaties van 25 tot 56 kVA kan een versnelde netstudie van toepassing zijn. Binnen een korte termijn ontvangt u gratis een antwoord op de vraag of u dit vermogen mag aansluiten of dat een meer gedetailleerde (en betalende) studie noodzakelijk is.

Belastingen

Deze wijziging van Fluvius heeft echter geen impact op de belastingen, wat een federale bevoegdheid is. Wie een PV-installatie met een omvormer-vermogen van meer dan 10 kVA heft, zal zich dus nog altijd moeten registreren als zelfstandige om zijn geïnjecteerde stroom te kunnen verkopen. Bovendien moet deze particulier hierdoor onder andere ook belastingen betalen op de inkomsten uit zijn injectie. In veel gevallen zal het dus interessant zijn om het omvormervermogen te beperken tot 10 kVA.

 

Bron: PV Vlaanderen Nieuwsflits 2024/04

Interesse in project met zonnepanelen? Ontdek ons aanbod!