Skip to main content

De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir doet een dringende oproep aan netbeheerder Fluvius om vanwege de energiecrisis om zo min mogelijk kosten in het lokale aandeel van de energiefactuur te verrekenen.

De minister wijst op het belang van koopkracht van de mensen en de netbeheerder de tering naar de nering te zetten.

Alle mogelijke pistes

Demir heeft Fluvius-voorzitter Wim Dries een brief geschreven waarin zij hem vraagt ‘alle mogelijke pistes’ te onderzoeken. ‘In een energiecrisis is het zaak dat élk niveau haar verantwoordelijkheid neemt’, aldus de minister. ‘Vlaanderen doet dit jaar een extra financiële inspanning van 168 miljoen euro om ervoor te zorgen dat haar aandeel in de factuur niet stijgt, ik verwacht dat van alle bestuursniveau, ook de lokale besturen via Fluvius.
Fluvius is een zogenaamde intercommunale die niet door Vlaanderen, maar door de lokale besturen bestuurd wordt. Welke kosten Fluvius verrekent in de tarieven beslist de netbeheerder zelf, mits er goedkeuring is van de Vlaamse energieregulator VREG. Minister Demir kan daar niet tussenkomen.

23 procent

De Vlaamse regering maakte er bij monde van Demir de voorbije jaren een punt van de Vlaamse beleidscomponent van de energiefactuur te laten dalen. Dat gebeurde met 23 procent, terwijl de federale componenten van de energiefactuur stegen. Om ervoor te zorgen dat het Vlaamse aandeel in 2023 niet toeneemt, heeft de Vlaamse regering beslist om 168 miljoen euro extra uit te trekken om bijkomende kosten in de factuur te voorkomen.

Geen eensgezinde steun

Maar ook de lokale besturen kunnen via Fluvius kosten laten doorrekenen in de tarieven, waardoor ook zij een kostendrijver vormen in de energietarieven. Onder meer hun personeelskosten, investeren en dividenden, jaarlijks meer dan 150 miljoen euro, zijn bepalend voor de hoogte van het bedrag.

Demir uitte in de marge van de begrotingsbesprekingen haar bezorgdheden na verontrustende signalen vanuit de VREG. Ze heeft daarom aan Dries gevraagd al het mogelijke te doen om de stijging van het lokale aandeel in de energiefactuur van de mensen te voorkomen. Het Strategisch Comité van Fluvius heeft zich al beraadden over de vraag van Demir, maar er was geen eensgezinde steun voor het voorstel van Dries om de vraag van de minister af te wijzen. Daardoor is de voorzitter volgens de minister genoodzaakt een formele raad van bestuur bijeen te roepen waarin de bestuurders formeel kleur moeten bekennen over hoeveel zij in de energiefactuur van de gezinnen en alleenstaanden willen verrekenen. Die zal komende week plaatsvinden.

Bron: Solarmagazine.nl, 6 oktober 2022